Φάμελλος: Καταπατημένη δασική έκταση το οικόπεδο στο Μάτι όπου βρήκαν τον θάνατο 27 άνθρωποι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλαπλές παραβάσεις διαπιστώνει το ΥΠΕΝ στον απόηχο της πυρκαγιάς, ενώ ζητά εσωτερικό έλεγχο για παρατυπίες της αρμόδιας υπηρεσίας.

Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο, στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 από τους συμπολίτες μας, στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι.

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ’ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό , και μάλιστα έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.

Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει έλεγχο για τις ενέργειες της υπηρεσίας δόμησης ως προς την παράβαση του άρθρου 23 του 1337/83.

Μιλώντας και στη Βουλή κατά την κατάθεση της τροπολογίας για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, ο αν. υπουργός δήλωσε: «Στην έκταση στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 26 συμπολίτες μας, διαπιστώθηκε ότι όλες οι κατασκευές ήταν αυθαίρετες, οι οποίες ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν. Η έκταση αυτή, είναι δημόσια, δασική, διακατεχόμενη, ενώ το δημόσιο έχει δικαιωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως προς τον δασικό χαρακτήρα».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης, πως η συγκεκριμένη έκταση στο Μάτι, όπως διαπιστώθηκε, εντάσσεται στο ΠΔ χρήσεων γης που επιτρέπει μόνο χρήση εξυπηρέτησης λουομένων και όχι οποιαδήποτε κατασκευή πρώτης και δεύτερης κατοικίας, και επίσης ότι οι περιφράξεις και τα περιτοιχίσματα είναι εντός της ζώνης της παραλίας αιγιαλού (τα οκτώ μέτρα που είναι δημόσιος χώρος), κατά παραβίαση του νόμου Τρίτση που απαγορεύει την περίφραξη και την περιτοίχιση σε συγκεκριμένη απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό.

«Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε να τα έχουν βρει οι υπηρεσίες. Δεν είναι υπηρεσίες του κράτους, είναι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Κι όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην ξανασυμβούν» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Ζήτησε δε, την στήριξη όλων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών και να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιλύει μια για πάντα το θέμα της αυθαιρεσίας.

Ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε επίσης, γιατί δεν αναρτήθηκαν (ενώ είχαν παραληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2010) δασικοί χάρτες που αφορούν και την περιοχή όπου είχαμε και θύματα.

Εξήγησε επιπλέον, ότι οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική ανατέθηκαν το 2008, παραλήφθηκαν το 2010, πληρώθηκαν από την τότε κυβέρνηση, αλλά δεν αναρτήθηκαν. «Γιατί; Ποια ήταν η πολιτική ευθύνη των πολιτικών που ανάθεσαν, είχαν το εργαλείο για τη δασική νομοθεσία και να καταταπολεμήσουν την δασική αυθαιρεσία και δεν ανήρτησαν, ούτε κύρωσαν δασικούς χάρτες;» αναρωτήθηκε.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε πως μόνο πέντε δήμοι έστειλαν τότε στοιχεία (Πεντέλη, Ν. Πεντέλη, Μαραθώνας, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν ήταν σύννομοι με την συνταγματική επιταγή. «Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν έκαναν τίποτα για όλους τους άλλους. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει το θέμα των δασικών χαρτών, και δεν χρειάζεται πλέον δασικούς χάρτες στην Αττική, διότι μέσα στο 2018 θα έχουν αναρτηθεί όλοι, γιατί το 50% έχει αναρτηθεί από πέρσι. Αυτά είναι πρακτικά, συγκεκριμένα, και τα βλέπουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος κατέληξε τονίζοντας πως στην περιοχή που συνέβη η μεγάλη αυτή τραγωδία, υπάρχουν δήμοι που έχουν υποβάλει λανθασμένα οικιστικά όρια, και δεν έχουν υποβάλλει οικιστικές πυκνώσεις. «Θα πρέπει να επιταχύνουμε» είπε. «Διότι απ’ τον έλεγχο που έχουν κάνει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και οι επιθεωρητές Δόμησης στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και υπόβαθρα δασικής νομοθεσίας στα τεμάχια, στις εκτάσεις όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας».

Δείτε ακόμη: Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με βήματα «εξπρές» ανακοίνωσε ο Σταθάκης