Family offices: Γιατί ενισχύουν τις επενδύσεις στην Κίνα παρά τον εμπορικό πόλεμο
- 25/05/2025, 18:31
- SHARE

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με επίκεντρο τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν φαίνεται να αποτρέπουν τους υπερπλούσιους εκτός Αμερικής από το να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Family Offices 2025 της UBS, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από 317 οικογενειακά γραφεία με μέση υπό διαχείριση περιουσία 1,1 δισ. δολάρια, πάνω από το ένα τρίτο των family offices στη Μέση Ανατολή και το 39% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σχεδιάζουν να ενισχύσουν την έκθεσή τους στην ηπειρωτική Κίνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό φτάνει στο 18%.
Αντίθετα, καμία από τις αμερικανικές οικογενειακές δομές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Κίνα μέσα στο επόμενο έτος. Η στάση αυτή συνδέεται άμεσα με την πολιτική αποστασιοποίησης της κυβέρνησης Τραμπ και τους νέους δασμούς που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Κίνα εξακολουθεί να ασκεί επενδυτική γοητεία για τα γραφεία εκτός ΗΠΑ, όχι λόγω έλλειψης κινδύνων, αλλά λόγω της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου. Η επιλογή παραμονής στην κινεζική αγορά με πιο ισορροπημένο τρόπο αποτυπώνει την επιφυλακτική αποσύνδεση της Δύσης από την Ανατολή, χωρίς απόλυτους διαχωρισμούς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απειλή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη ανησυχία για τα family offices το 2025. Ακολουθούν η προοπτική ευρείας γεωπολιτικής σύγκρουσης και η εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης.
Η στροφή προς την Κίνα, ειδικά από επενδυτές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, επιβεβαιώνει ότι η επενδυτική στρατηγική των ultra-high-net-worth ιδιωτών παραμένει ευέλικτη και γεωγραφικά διαφοροποιημένη – ακόμη και σε περιόδους αυξημένων παγκόσμιων εντάσεων.