ΟΗΕ: Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έκαναν “άλμα” τον Αύγουστο

ΟΗΕ: Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έκαναν “άλμα” τον Αύγουστο
pexels
Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων, σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 32,9% τον Αύγουστο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έκαναν άλμα τον Αύγουστο, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες μείωσης. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές της ζάχαρης, των φυτικών ελαίων και ορισμένων δημητριακών.

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως τροφίμων, ανήλθε στις 127,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 123,5 τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 32,9% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε 3,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, με τις χαμηλότερες προσδοκίες για τις σοδειές σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες να αυξάνουν 8,8% τις τιμές του σιταριού σε μηνιαία βάση. Αντίθετα, οι τιμές του καλαμποκιού και του ρυζιού μειώθηκαν.

Ο δείκτης τιμών για τη ζάχαρη αυξήθηκε 9,6% από τον Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του παγετού στις σοδειές της Βραζιλίας που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο. Οι καλές προοπτικές αναφορικά με την παραγωγή στην Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιόρισαν κάπως τις ανησυχίες αυτές.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 6,7%, με τις τιμές του φοινικέλαιου να φθάνει σε ιστορικά υψηλά λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τα επίπεδα παραγωγής και τη μείωση των αποθεμάτων στη Μαλαισία.

Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν ελαφρά καθώς οι ισχυρές αγορές από την Κίνα στήριξαν τις τιμές του βόειου και του πρόβειου κρέατος και η ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές από την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή αύξησαν τις τιμές των πουλερικών. Ο δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα υποχώρησε ελαφρά σε μηνιαίο επίπεδο.

Ο FAO ανέφερε επίσης ότι οι παγκόσμιες σοδειές δημητριακών θα φθάσουν σχεδόν τους 2,788 δισ. τόνους το 2021, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή του για 2,817 δισ. τόνους αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2020. Η αναθεώρηση αυτή προκλήθηκε, σύμφωνα με τον Οργανισμό, από τις μόνιμες συνθήκες ξηρασίας σε αρκετές μεγάλες παραγωγικές χώρες.