Φάουτσι: Βγαίνουμε από τη φάση της πανδημίας, σύντομα τέλος στους περιορισμούς

Φάουτσι: Βγαίνουμε από τη φάση της πανδημίας, σύντομα τέλος στους περιορισμούς
Dr. Anthony Fauci , director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases speaks during a meeting with US President Donald Trump and Louisiana Governor John Bel Edwards D-LA in the Oval Office of the White House in Washington, DC on April 29, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και γενικότερα ο δυτικός κόσμος εξέρχονται από την «πλήρη πανδημική φάση της Covid 19, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας πως ένας συνδυασμός εμβολίων, θεραπειών και φυσικής ανοσίας θα κάνει τον ιό, σύντομα, ακόμα πιο διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους Financial Times, ο δρ Άντονι Φάουτσι ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες θα τεθεί τέλος στους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς πότε μπορεί να λήξουν οι περιορισμοί, είπε ότι ήλπιζε ότι θα είναι «σύντομα» και συμφώνησε με την πρόταση ότι είναι πιθανό να συμβεί φέτος. Τα σχόλια του Fauci δημιούργησαν, εύλογα, μια αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ των αξιωματούχων υγείας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί να προαναγγέλλει το τέλος της πιο επιζήμιας φάσης της πανδημίας. 

Ωστόσο, ο Φάουτσι δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ορισμένων ότι ο ιός γίνεται τώρα «ενδημικός», αλλά μίλησε για την πιθανότητα σύντομα να φτάσει σε μια «ισορροπία», βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται πλέον να δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στα επίπεδα μόλυνσης. 

«Δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό», είπε. «Αλλά ελπίζω ότι ξεκινά μια εποχή κατά την οποία θα έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους ώστε οι περιορισμοί για την Covid σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν».

Πρόσθεσε δε ότι δεν πιστεύει ότι θα χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις εμβολίων για να κρατήσουμε μακριά τον ιό. «Θα εξαρτηθεί από το ποιος είσαι», είπε. «Αλλά αν είστε ένα φυσιολογικό, υγιές άτομο 30 ετών χωρίς υποκείμενες παθήσεις, μπορεί να χρειάζεστε αναμνηστική δόση μόνο κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια».