«Φαβορί» για το Πόρτο Καρράς ο Ιβάν Σαββίδης

Σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις με την Τεχνική Ολυμπιακή.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο επενδυτής με τον οποίον η Τεχνική Ολυμπιακή αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.
Μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει τις συζητήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για τη μεταβίβαση των μετοχών του Πόρτο Καρράς σε επενδυτή, δίχως αυτός να κατανομάζεται, «με γνώμονα το συμφέρον της». Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία τόνιζε ότι θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε νέα εξέλιξη επί του θέματος.

Η προσπάθεια πώλησης του Πόρτο Καρράς ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Τότε η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής είχε ανακοινώσει πως προχώρησε στην πρόσληψη των Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited, στις οποίες ανέθεσε να εντοπίσουν επενδυτές «που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Kαρράς ή της εταιρείας».

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, συνεχίζει να επενδύσει και στους υπόλοιπους κλάδους που έχει εισέλθει, συμμετέχοντας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο μεταλλικό νερό Σουρωτή και μέχρι πρότινος και στη ΣΕΚΑΠ, η οποία πουλήθηκε σε εταιρεία ιαπωνικών συμφερόντων.

Η ιστορία του Πόρτο Καρράς, ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα περίπου, καθώς ήταν το 1963, όταν ο Γιάννης Καρράς, πλέοντας προς τη χερσόνησο του Άθω, βρήκε καταφύγιο σε έναν κοντινό προστατευμένο κολπίσκο, που ανήκε στη Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Εκεί οραματίστηκε τη δημιουργία ενός πολυτελούς resort, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει την κατασκευή του το 1970.

Χρόνια αργότερα, το όνειρο του Καρρά διέκοψε η πτώχευση της «Τουριστικής Γεωργικής – Εξαγωγικής», της εταιρείας που είχε ιδρύσει για να διαχειριστεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα, με αποτέλεσμα το πολυτελές συγκρότημα, να μεταβιβαστεί στην Εθνική Τράπεζα.

Το 1999, ο μεγαλοκατασκευαστής και ιδρυτής της Τεχνικής Ολυμπιακής Κωνσταντίνος Στέγγος, ανέλαβε να αναβιώσει το όραμα του Γ. Καρρά. Πραγματοποιώντας μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – μαμούθ για την εποχή της, άντλησε από την Κεφαλαιαγορά 300 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά κατέβαλλε τα 100 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, φέρνοντας στην επικαιρότητα την είδηση της χρονιάς, για την απόκτηση του Πόρτο Καρράς.

Το Porto Carras Grand Resort, που βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, αποτελείται από τα ξενοδοχεία Μελίτων, Σιθωνία, Βίλα Γαλήνη και Village Inn, το καζίνο και τους ομώνυμους αμπελώνες. Διαθέτει δε, τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδα γκολφ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, ιππασίας, συνεδριακό κέντρο και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα spa και θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.