FAZ: «Δεν υπάρχει πιθανότητα Grexit με τον Γιούνκερ επικεφαλής»

FAZ: «Δεν υπάρχει πιθανότητα Grexit με τον Γιούνκερ επικεφαλής»

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο.

«Παρά την απέλαση της τρόικας, η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται», τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο οι αρθρογράφοι, επικαλούμενοι κύκλους του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αναφέρουν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαίκή Επιτροπή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Με τον Γιούνκερ επικεφαλής δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση για μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επικερδή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FΑΖ, ο Γιούνκερ δεν διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.

Στο άρθρο υποστηρίζεται πως στις Βρυξέλλες η τρόικα αμφισβητείται εδώ και καιρό, καθώς θεωρείται πως δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Μάλιστα σε συνέντευξη του στη γαλλική Figaro, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν βλέπει να επιστρέφει σύντομα στην Ελλάδα η Τρόικα, γιατί μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από την ελληνική πλευρά.

Οι κύκλοι του Γιούνκερ υποστηρίζουν πως πρόθεση της Κομισιόν είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Ο Γιούνκερ μάλιστα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως αν και η ρητορική που χρησιμοποίησε ο Βαρουφάκης ήταν «απωθητική», ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας απέρριψε μόνο τον μισητό συμβολισμό της τρόικας, δεν απορρίπτει όμως τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.