FEAC: Η ελληνική εταιρεία που προσομοιώνει το μέλλον

FEAC: Η ελληνική εταιρεία που προσομοιώνει το μέλλον

Η διεθνώς βραβευμένη, πρωτοπόρος και καινοτόμος εταιρεία Ελλήνων μηχανικών που έχει συνεργαστεί και με το CERN.

Η FEAC Engineering έχει «ζωή» μόλις οκτώ μηνών, αλλά έχει ήδη καταφέρει να διακριθεί και να κερδίσει ένα από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία στον χώρο της. Ειδικεύεται στην μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων & κατασκευών μέσω της ηλεκτρο-μηχανολογικής προσομοίωσης και συνεργάζεται με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως:

  • Κανονικοί και υπεραγώγιμοι ηλεκτρομαγνήτες για κινητήρες, τρένα και επιταχυντές σωματιδίων υψηλής ενέργειας και ιατρικά μηχανήματα.
  • Αεροναυπηγική & Αεροδιαστημική
  • Ναυτιλία, Oil & Gas
  • Αυτοκινητοβιομηχανία
  • Ενέργεια
  • Κατασκευαστικός τομέας
  • Βιομηχανικός εξοπλισμός

Τι είναι όμως η προσομοίωση; Όπως εξηγεί στο FortuneGreece.com ο Σωτήρης Κόκκινος, CEO – Business Development και συνιδρυτής της εταιρείας «στόχος μας είναι να προβλέψουμε την συμπεριφορά των υπό μελέτη κατασκευών σε πραγματικές συνθήκες, πολύ πριν η κατασκευή ξεκινήσει. Έχοντας τη δυνατότητα της μελέτης της πλειονότητας των φυσικών φαινομένων (ηλεκτρομαγνητισμός, αεροδυναμική, μεταφορά θερμότητας, αντοχή υλικών, κ.ά.), η FEAC εγγυάται τον σχεδιασμό και την μελέτη κορυφαίων κατασκευών ενώ ταυτόχρονα καθιστά την πολυπλοκότητα εφικτή».

Από αριστερά: Χαρίλαος Κόκκινος, Σωτήρης Κόκκινος, Κωνσταντίνος Λουκάς
Από αριστερά: Χαρίλαος Κόκκινος, Σωτήρης Κόκκινος, Κωνσταντίνος Λουκάς
Από αριστερά: Χαρίλαος Κόκκινος, Σωτήρης Κόκκινος, Κωνσταντίνος Λουκάς

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες της FEAC δημιουργούν στον υπολογιστή όλο το περιβάλλον στο οποίο το νέο υλικό ή η κατασκευή πρόκειται να λειτουργήσει. Αντί οι εταιρείες να καταφεύγουν σε πανάκριβες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες με πραγματικά υλικά, η FEAC το κάνει αυτό στον υπολογιστή και δίνει ακριβέστατα αποτελέσματα για τη συμπεριφορά τους.

Αν και η εταιρεία είναι νεότατη, υπάρχει μόλις από το καλοκαίρι του 2014, κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό 2014 ANSYS Hall of Fame Simulation Competition και μάλιστα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο CERN (το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο φυσικής και ίσως το κορυφαίο στον κόσμο) για τον σχεδιασμό του ισχυρότερου υπεραγώγιμου ηλεκτρομαγνήτη που έχει ποτέ κατασκευαστεί για επιταχυντές σωματιδίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκινος, «η προσομοίωση περιλάμβανε πολλές εκφάνσεις της φυσικής όπως ο ηλεκτρομαγνητισμός, η μετάδοση θερμότητας, η αντοχή υλικών, κ.λπ. Αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό στον χώρο του και αυτό το αποδεικνύεται από την συμμετοχή εταιρειών-κολοσών όπως η Rolls-Royce, η Boeing, η Hyundai, η ThyssenKrupp κ.ά».

Για το project του CERΝ η ομάδα της FEAC μελέτησε και σχεδίασε τον πιο ισχυρό ηλεκτρομαγνήτη για επιταχυντή σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο και ο οποίος σε λίγο καιρό θα ενσωματωθεί στον LHC (Large Hadron Collider). «Η διάκριση αυτή, σε συνδυασμό με τη συνεργασία μας με το CERN, μας έβαλε στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς. Η δυναμική και η ικανότητα της εταιρείας, παρόλο του μικρού διαστήματος λειτουργίας της, αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα και ήδη μερικά από τα επιτεύγματά μας έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Άρθρα για την εταιρεία έχουν φιλοξενηθεί σε μερικά από τα πιο γνωστά επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως όπως το CERN Courier, ANSYS Advantage και το περιοδικό της NASA, το γνωστό NASA’s Techbrief».

Οι έμπειροι μηχανικοί που απαρτίζουν το δυναμικό της εταιρείας έχουν εργαστεί στα πιο προηγμένα επιστημονικά κέντρα και τεχνικές εταιρείες (όπως το CERN, το ESS, το εργαστήριο σύνθετων υλικών του τμήματος Αεροναυπηγικής & Διαστημικής του Πανεπιστημίου του Stanford, η ομάδα Torro Rosso της F1, η Rolls Royce κ.ά.). Όμως ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη έρχονται με το αποτέλεσμα. «Εάν είσαι σοβαρός και παρέχεις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που ακολουθούνται από αξιόπιστα αποτελέσματα, τότε ένας οργανισμός όπως το CERN μπορεί να κρίνει ότι μπορείς να συνεργαστεί μαζί του. Για να το καταφέρουμε αυτό, υπήρξαν πολλές ώρες και μέρες σκληρής δουλειάς, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε με το παραπάνω».

Η προσομοίωση δεν αφορά μόνο σε υλικά κατασκευών ή μηχανήματα, αλλά και σε ανθρώπινους ιστούς. Ένα από τα projects της FEAC προσομοιώνει τον πνεύμονα. «Ο τομέας της εμβιομηχανικής έχει πολλά να προσφέρει, κυρίως όσον αφορά την μελέτη και ανάπτυξη τεχνητών μελών, τη μελέτη του ανθρώπινου ιστού, των ζωτικών οργάνων κ.λπ», εξηγεί ο κ. Κόκκινος. «Γίνεται προσομοίωση και μελέτη διαφόρων φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων και τα αποτελέσματα χρησιμεύουν στην επίλυση ερευνητικών και κλινικών προβλημάτων».

Ο κ. Κόκκινος στέκεται ιδιαίτερα στη βοήθεια που δέχτηκαν στο κομμάτι του business development, του marketing και του networking. «Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί αφού συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας, το EkkinisiLab του ΣΕΒ και το EGG του Corallia και της Eurobank. Αξιολόγησαν θετικά την ιδέα και την προσπάθεια μας και μας παρείχαν όλες τις απαραίτητες λογιστικές και νομικές υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και κυρίως τους μέντορες και συμβούλους. Η βοήθεια, η στήριξη και η εμπειρία τους ήταν για εμάς πολύ σημαντική».

Η ομάδα της FEAC αποτελείται σήμερα από 8 άτομα, όλοι Μηχανικοί και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων (M.Sc.), με έναν στο επίπεδο του Post-Doc. Θα μπορούσαν άνετα να κάνουν καριέρα οπουδήποτε στον κόσμο σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά επέλεξαν να εργαστούν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. «Πολλοί μας θεωρούν τρελούς που μένουμε, αλλά είναι επιλογή μας να το παλέψουμε. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες και έχουν όνομα: γραφειοκρατία, φορολογία, ασφάλιση. Επιθυμία μας όμως είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας που βάλλεται από παντού. Να δείξουμε ότι οι Έλληνες μηχανικοί ανήκουν στους καλύτερους επιστήμονες στο κόσμο, κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες. Και αυτό πρέπει να γίνει το εξαγώγιμο προϊόν μας».

Μέσα στους 8 μήνες ύπαρξής της η FEAC έχει διεκπεραιώσει 10 project που χαρακτηρίζονταν από μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις και ο τζίρος της ανήλθε κοντά στα 60.000 €. Στόχος της είναι, φυσικά, η παγκόσμια αγορά.

«Το όραμά μας είναι να παρέχουμε λύσεις σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και να βοηθάμε στη διαδικασία της έρευνας & ανάπτυξης των πελατών μας», καταλήγει ο κ. Κόκκινος. «Ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να απασχολούμε μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς και η εταιρεία να αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη στο χώρο των προσομοιώσεων».