Fed: Ανησυχία για την αύξηση των ανισοτήτων

Fed: Ανησυχία για την αύξηση των ανισοτήτων
Photo:

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέρεται να προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 3%.

Το ερώτημα εάν η αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβατή με τις αξίες της χώρας, έθεσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν.

Καθώς οι παγκόσμιες χρηματαγορές ηρεμούν τώρα έπειτα από λίγες ημέρες κατά τις οποίες επικράτησε φρενίτιδα στις πωλήσεις, η Γέλεν δεν έκανε σχόλιο για την αστάθεια ή τη νομισματική πολιτική. Αντ’ αυτού επικέντρωσε στο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει τις τελευταίες δεκαετίες και, όπως είπε, βάθυνε περισσότερο στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, μία εξέλιξηη που όπως δήλωσε, την «ανησυχεί πολύ».

«Η έκταση και η συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχούν πολύ», είπε η επικεφαλής της Fed σε μια διάσκεψη για την ανισότητα που πραγματοποιείται στο παράρτημα της κεντρικής τράπεζας στη Βοστώνη. «Δεν είναι μυστικό ότι οι λίγες τελευταίες δεκαετίες διεύρυνσης της ανισότητας μπορεί να συνοψισθούν σε σημαντικά κέρδη για τα εισοδήματα και τις περιουσίες που βρίσκονται στην κορυφή και σε στάσιμο βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα».

«Πιστεύω πως αρμόζει να θέσουμε το ερώτημα αν η τάση αυτή είναι συμβατή με τις αξίες που είναι ριζωμένες στην ιστορία του έθνους μας, μεταξύ των οποίων η υψηλή αξία που οι Αμερικανοί αποδίδουν παραδοσιακά στην ισότητα των ευκαιριών», είπε η Γέλεν.

Μιλώντας ακόμη χθες σε συνάντηση της G30 στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φέρεται να δήλωσε βέβαιη για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Την είδηση ανέφεραν πηγές που παρευρέθησαν στη συνάντηση, αλλά ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Σύμφωνα με αυτές, η Γέλεν φέρεται να είπε ότι έχει δρομολογηθεί η πορεία της οικονομίας προς μια ανάπτυξη γύρω στο 3%, ενώ προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα σημειώσει αύξηση και θα επανέλθει τελικά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed καθώς υποχωρεί η ανεργία.