FED: Η προειδοποίηση που μπορεί να φέρει ένα ακόμη χρηματιστηριακό κραχ

FED: Η προειδοποίηση που μπορεί να φέρει ένα ακόμη χρηματιστηριακό κραχ

Γιατί η αμερικανική κεντρική τράπεζα φοβάται.

Στην πρώτη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που εξέδωσε ποτέ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι σχετικά με την τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και μάλιστα, η Fed θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «ιδιαίτερα μεγάλη» πτώση στις τιμές των μετοχών.

Βασιζόμενη σε θέματα όπως οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις, η αύξηση του εταιρικού χρέους από επιχειρήσεις που έχουν αδύναμους ισολογισμούς και η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η Fed ανέφερε ότι οι επενδυτές ίσως αρχίσουν να αποφεύγουν τους κινδύνους, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την αγορά.«Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, η γεωπολιτική αβεβαιότητα ή και τα δυσμενή σοκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της όρεξης των επενδυτών για κινδύνους εν γένει», αναφέρει η έκθεση. «Η προκύπτουσα πτώση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου του ότι οι αποτιμήσεις εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα».

Εάν οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού βυθιστούν, συνεχίζει η Fed, αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γεγονός που ίσως προσθέσει επιπλέον πιέσεις. (Ο τραπεζικός κλάδος αποκλείστηκε από αυτή την προειδοποίηση, καθώς ο τομέας είναι «ανθεκτικός», χάρη στα υψηλά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας).

Η Fed προειδοποιεί επίσης ότι οι δικές της ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια δυσφορία στους επενδυτές. «Ακόμη κι αν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών είναι αναμενόμενες από το κοινό, ορισμένες προσαρμογές θα μπορούσαν να συμβούν απότομα, συμβάλλοντας στην αστάθεια στις εγχώριες και διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, και στην άσκηση πιέσεων στους θεσμούς», καταλήγει η έκθεση.