Fed: Προς αύξηση επιτοκίων αλλά με μέτρο

Fed: Προς αύξηση επιτοκίων αλλά με μέτρο
WASHINGTON, DC - DECEMBER 16: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference where she announced that the Fed will raise its benchmark interest rate for the first time since 2008 at the bank's Wilson Conference Center December 16, 2015 in Washington, DC. With unemployment at 5-percent and the economy showing signs of strength, the Fed raised the interest rate a quarter of a percentage point and many experts believe the interest rate on short-term loans could go as high as one percent by the end of 2016. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images) Photo:

Τι προανήγγειλε η Τζάνετ Γέλεν …την ώρα που οι φήμες για αντικατάστασή της μεγαλώνουν.

Την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας επικαλέστηκε η επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν, ώστε η ομοσπονδιακή τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού και να περιορίσει το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει από την εποχή της κρίσης.

Η κ. Γέλεν είπε χθες πως η αμερικανική οικονομία, παρόλο που συνεχίζει να αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, εξακολουθεί να προσθέτει θέσεις εργασίας, καθώς ευνοείται από τη σταθερή κατανάλωση και την πρόσφατη αύξηση των επενδύσεων. Η Fed «εξακολουθεί να θεωρεί πως η εξέλιξη της οικονομίας καθιστά αναγκαία τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού», είπε η κ. Γέλεν. Προσέθεσε, δε, ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της «αυτόν τον χρόνο». Ωστόσο, η κ. Γέλεν αιφνιδίασε ευχάριστα τους επενδυτές, αφήνοντας να εννοηθεί πως μάλλον θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εντός του 2017 και όχι δύο.

Ωστόσο αυτή ίσως να αποδειχθεί μία από τις τελευταίες εμφανίσεις της κ. Γέλεν στο Κογκρέσο, αν επαληθευθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να μην ανανεώσει τη θητεία της κ. Γέλεν, που λήγει τον Φεβρουάριο, και να την αντικαταστήσει με τον Γκάρι Κον, νυν επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρο της Goldman Sachs.

Ακόμα σημαντικότερη είναι η παρατήρηση της κ. Γέλεν ότι τα επιτόκια δανεισμού «δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν τόσο πολύ ακόμη», διότι βρίσκονται αρκετά κοντά στο λεγόμενο «ουδέτερο επίπεδο», δηλαδή σε ένα ύψος όπου ούτε θα ευνοούν ούτε θα αποθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η πλειονότητα των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη από επεκτατική νομισματική πολιτική και αν βρίσκεται κοντά το ουδέτερο επίπεδο του επιτοκίου δανεισμού, αυτό σημαίνει πως η Fed ίσως αναγκαστεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Προς το παρόν, είπε η κ. Γέλεν, ενημερώνοντας του Αμερικανούς βουλευτές, η Fed θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιό της περί σταδιακής ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.

Μέχρι σήμερα, η Fed προβλέπει ότι το ύψος του ουδέτερου επιτοκίου δανεισμού θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν ότι το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού μάλλον υποχωρεί και ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά στο 0%. Χθες η κ. Γέλεν απέδωσε σε παροδικούς παράγοντες την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο, η Fed είχε αυξήσει, τρίτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο, το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1% – 1,25%.