Fed: Σήμα για διπλή άνοδο επιτοκίων το 2023 – Στο 3,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, +7% ανάπτυξη

Fed: Σήμα για διπλή άνοδο επιτοκίων το 2023 – Στο 3,4% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, +7% ανάπτυξη
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί» ανέφερε η Fed

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια στη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίασή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed), στο 0% – 0,25%, παρότι η προσδοκία για τον πληθωρισμό είναι αυξημένη σε σχέση με προγενέστερες εκτιμήσεις, ήτοι στο ύψος του 3,4%.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπάρξει μια αύξηση το 2023. Η λεγόμενη «κουκκίδα των προσδοκιών» έδειξε δύο αυξήσεις το 2023.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό ΑΕΠ, υπήρξε επί τα βελτίω αναθεώρηση, στο +7% από +6,5, με την ανεργία να παραμένει στα επίπεδα του +4,5%.

«Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης έχουν ενισχυθεί. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι, αλλά έχουν δείξει βελτίωση» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το tapering, δηλαδή το επίμαχο ζήτημα της μείωσης του ρυθμού απόκτησης ομολόγων, που προς το παρόν ανέρχεται σε αγορά περιουσιακών στοιχείων 120 δισεκ. δολ. ανά μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επεσήμανε πως αυτή η απόφαση θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει «προειδοποίηση».

Τapering

Η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων (tapering) είναι το βασικό θέμα συζήτησης για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και τους δρώντες στην αγορά. Ήδη, από την προηγούμενη συνάντηση είχε ζητηθεί, εφόσον υπάρξει αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, να λάβει χώρα σχετική περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης. Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν η Fed αγοράζει ομόλογα με ρυθμό 120 δισεκ. δολ. τον μήνα.

Σύμφωνα με την Bank of America, το tapering, που εύλογα θα επηρεάσει τη Wall Street, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Αύγουστο, ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs.