Fed: Και άλλη επιτοκιακή αύξηση κατα 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο

Fed: Και άλλη επιτοκιακή αύξηση κατα 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fed σηματοδότησε την υποστήριξή για αυτό που φαίνεται να είναι η ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980

Την υποστήριξή του σε άλλη μία αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον προσεχή Ιούλιο υποστήριξε ο Ανώτατος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)  Christopher Waller, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να υπάρξει τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε τον Μάιο το 8,6%.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα σχόλια του Waller διατυπώνονται στον απόηχο της πρόσφατης επιτοκιακής άνοδο κατά 0,75%, στη μεγαλύτερη αύξηση εκ μέρους των policy makers από το 1974.

Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, όπως έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου επιθετική δράση για την εξάλειψη των ανατιμήσεων.

«Εάν τα δεδομένα έρθουν όπως αναμένω, θα υποστηρίξω μια κίνηση παρόμοιου μεγέθους στη συνάντησή μας τον Ιούλιο», είπε ο Waller σε πάνελ της Fed στο Ντάλας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτής της εβδομάδας ως «ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό». 

Εκτός από την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα νέο εύρος στόχου, από 1,50 έως 1,75%, η Fed σηματοδότησε την υποστήριξή για αυτό που φαίνεται να είναι η ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί πολύ πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους και ενδεχομένως να φτάσει στο 3,8% το 2023.

Εκτιμώντας ότι η ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού είναι πιθανό να προκαλέσει οικονομικό πόνο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια από το τρέχον επίπεδό του 3,6% στο 4,1% το 2024, με τον βασικό πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. 

Μέχρι τότε αναμένονται επίσης μειώσεις επιτοκίων, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2%.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις ενέργειες της Fed για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει η κεντρική τράπεζα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και αυξημένες πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος. 

Ο Waller το Σάββατο «επισκέφθηκε» διά της ομιλίας του αυτά τα σενάρια, παραδεχόμενος ότι ορισμένα από τα κριτήρια που είχε θέσει η Fed προτού αρχίσει να μειώνει τα νομισματικά της κίνητρα ήταν πολύ «περιοριστικά».