Η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Την ίδια ώρα ξεκινά στο Κονγκρέσο η συζήτηση για το επιτρεπόμενο όριο του χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο για την βραχυπρόθεσμη αποφυγή του κινδύνου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών μετά την 1η Οκτωβρίου. To σχέδιο αυτό, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει μία ακόμη σύγκρουση στο αμερικανικό Κονγκρέσο για το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους αναμένεται να ξεπεραστεί στα μέσα του Οκτωβρίου, εάν το Κονγκρέσο δεν αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο του χρέους.

Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες φορές που ανέκυψε πολιτική σύγκρουση για τα δημοσιονομικά, το αποτέλεσμα μοιάζει αβέβαιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται βαθύτατα διχασμένοι όσον αφορά την τακτική τους προσέγγιση και οι σχέσεις του προέδρου Ομπάμα με τους Δημοκρατικούς στο Κονγκρέσο έχουν επιδεινωθεί, λόγω διαφωνιών για τη Συρία και των επιλογών του προέδρου όσον αφορά τα πρόσωπα-κλειδιά που διόρισε στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, την Fed.

O πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκε, ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, προκαλώντας έκπληξη στις αγορές, παράγοντες των οποίων ανέμεναν να μειώσει τις μηνιαίες αγορές της κατά ένα μικρό ποσοστό, ενώ διατήρησε το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν.

Διαβάστε ακόμη: Δεν θα είναι υποψήφιος για την Fed ο Λάρι Σάμερς

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) αποφάσισε να αναμείνει περισσότερα στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βιώσιμη, προτού προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας για το 2013 και το 2014, όμως βελτίωσε οριακά τις προβλέψεις της για το ποσοστό ανεργίας.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% ως 2,3% φέτος, μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο. Παράλληλα η ομοσπονδιακή τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της και για το 2014, που πλέον κυμαίνονται μεταξύ του 2,9% και 3,1% έναντι του 3,0% και 3,5% τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί (μεταξύ 3% και 3,5%), όπως και το 2016 (από 2,5% ως 3,35%).

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, η Fed εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη μειώνοντας τις εκτιμήσεις της για φέτος στο 7,1% από 7,3% και στο 6,4% από 6,8% για το 2014. Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να πέσει οριστικά κάτω από το όριο του 6,5% το 2015 (5,9% ως 6,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της). Εξάλλου η Fed ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της παρεμβατικό επιτόκιο, που διατηρεί κοντά στο μηδέν από το 2008, μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 6,5%. Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν στο 7,3%.

Διαβάστε ακόμη: Εντός του έτους η μείωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed