Fed: Το 2022 η αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα τον Νοέμβριο το tapering

Fed: Το 2022 η αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα τον Νοέμβριο το tapering

Νωρίτερα του αναμενομένου θα αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το βασικό επιτόκιο αναφοράς, που προς το παρόν παραμένει στο εύρος του 0,0% – 0,25%, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021. 

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που προς το παρόν ανέρχεται σε αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, όπως είπε ο πρόεδρος Jay Powell, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να αρχίσει να αίρεται σταδιακά τον επόμενο Νοέμβριο, με το τέλος του tapering να τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2022.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, όταν τα μέλη δημοσίευσαν για τελευταία φορά τις οικονομικές τους προβλέψεις, η πλειοψηφία τοποθέτησε την αύξηση των επιτοκίων στο 2023. 

Κατά τ’ άλλα, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις +5,9% φέτος, αντί για +7% , όπως είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η ανάπτυξη το 2023 ορίζεται τώρα στο +3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +3,3% προηγουμένως. Επίσης, ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο.

Ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί 3,7% φέτος, σε σύγκριση με το 3% που είχε προβλεφθεί την τελευταία φορά. Για το 2022, οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τον πληθωρισμό στο 2,3%, σε σύγκριση με την προηγούμενη προβολή που έκανε λόγο για 2,2%, και 2,2% το 2023.

Powell: Aλλάζουμε τους κανόνες χρηματιστηριακών συναλλαγών για τα μέλη της Fed

Πέρα από τα παραπάνω, ο κ. Powell δήλωσε επίσης, ότι οι τρέχοντες κανόνες διαπραγμάτευσης για τα μέλη της κεντρικής τράπεζας είναι ανεπαρκείς και υποσχέθηκε ότι θα «αλλάξουν», αφού οι καταχωρήσεις έδειξαν ότι αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν μετοχές και ομόλογα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις αποφάσεις τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι υπάλληλοι της Fed θα πρέπει κατά κανόνα να αποκλείονται από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα ως μέρος των τακτικών αγορών περιουσιακών στοιχείων της και έκτακτων μέτρων ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που κατέθεσαν οι 12 πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών της Fed αποκάλυψαν ότι ορισμένες συναλλαγές είχαν γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ενώ κάποιοι κατείχαν θέσεις εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδικότερα, ο Jay Powell ζήτησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να γίνει σχετική έρευνα, ύστερα από αναφορές ότι ο Robert Kaplan, διοικητής της Fed του Ντάλας, και ο Eric Rosengren της Βοστώνης πραγματοποίησαν επενδύσεις σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κεντρική τράπεζα κινούνταν από επιθετικά έως τελείως ανορθόδοξα για να ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Kaplan αποκάλυψε ότι κατείχε μετοχές αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε 27 εισηγμένες εταιρείες, κεφάλαια και εναλλακτικές επενδύσεις.

Ο Rosengren διαθέτει μετοχές αξίας τουλάχιστον 151.000 δολαρίων σε τέσσερα funds που επενδύουν σε ακίνητα.