Φερχόφστατ: Η συμφωνία δεν είναι απλά μία λογιστική άσκηση 

Φερχόφστατ: Η συμφωνία δεν είναι απλά μία λογιστική άσκηση 

«Σαμαράς και ο Παπανδρέου ουδέποτε δεσμεύθηκαν σε τόσο βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μια συμφωνία που αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια λογιστική άσκηση. Είναι πιο έξυπνη προσέγγιση, βασισμένη στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή» τόνισε σήμερα ο Γκι Φερχόφστατ.

«Ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου ουδέποτε δεσμεύθηκαν σε τόσο βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας ALDE στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Το νέο πακέτο περιλαμβάνει κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν στον ανταγωνισμό, η αγορά ενέργειας θα απελευθερωθεί και θα ληφθούν μέτρα για να εγκαθιδρυθεί εκ νέου το κράτος δικαίου. Εάν εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. Αυτή η βεβαιότητα θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, απαραίτητες για να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας», συνεχίζει ο Φερχόφστατ.

«Ελπίζω ότι η ελληνική Βουλή θα στηρίξει αυτό το πακέτο. Αλλά τότε ξεκινά το πραγματικό και πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Αυτή η νέα προσέγγιση θα πρέπει να συμβαδίσει με έναν νέο, πιο διαφανή τρόπο εποπτείας της διαδικασίας εφαρμογής. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει ότι το έργο της Τρόικα παρεμποδίστηκε από έλλειψη διαφάνειας».

«Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με τους επικεφαλής των άλλων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα προτείνω να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας ρόλος στην επίβλεψη της εφαρμογής του πακέτου μεταρρυθμίσεων. Μια διαφανής διαδικασία παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης και μιας περιοδικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία των εφαρμοστικών μέτρων, θα δώσει εμπιστοσύνη στους πιστωτές και τις χώρες σε οικονομική μετάβαση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν», καταλήγει ο Γκι Φερχόφστατ.