Φέργκιουσον: Άδικη η απόφαση, όχι στις βίαιες διαδηλώσεις

Φέργκιουσον: Άδικη η απόφαση, όχι στις βίαιες διαδηλώσεις

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν έκαναν έκκληση για απόδοση δικαιοσύνης χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, του νεαρού μαύρου που σκοτώθηκε από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.

Πάντως οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του ο πατέρας του θύματος, ο Μάικλ Μπράουν ο γηραιότερος, αν και σκόπευε να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου, τελικά δεν το έκανε.

Έπειτα από τρεις μήνες διαβουλεύσεων το σώμα των ενόρκων της κομητείας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε χθες Δευτέρα βράδυ ότι αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή η οικογένεια του νεαρού μαύρου δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση.

Παράλληλα στο Φέργκιουσον ξέσπασαν ταραχές, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι οι άνδρες της δέχθηκαν πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ τουλάχιστον 12 κτίρια πυρπολήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: «Kύμα» οργής στο Φέργκιουσον μετά την απόφαση για τον αστυνομικό

Δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο προάστιο αυτό του Σεντ Λούις, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα επεισόδια θα συνεχιστούν και σήμερα.

Από την πλευρά του ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δήλωσε η απόφαση να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Ουίλσον δεν αποτελεί έκπληξη και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον και αλλού στις ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία, αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«(Ο γ.γ. του ΟΗΕ) καλεί όλους στο Φέργκιουσον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.

Τριπλασιάζονται οι δυνάμεις τις Εθνοφρουράς
Ο Τζέι Νίξον κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι στις ΗΠΑ διέταξε να αναπτυχθούν σήμερα στο Φέργκιουσον εκατοντάδες επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς, τριπλασιάζοντας τις δυνάμεις της έπειτα από τη χθεσινή νύχτα που σημαδεύτηκε από ταραχές και λεηλασίες επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι άνδρες της θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος τον Αύγουστο σκότωσε τον νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν.

«Συνολικά θα υπάρχουν 2.200 μέλη της Εθνοφρουράς στην περιοχή. Θα προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες. Η κοινότητα αυτή αξίζει την ειρήνη», υπογράμμισε ο Νίξον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι η ανομία και οι καταστροφές τρομοκράτησαν τους πολίτες του Φέργκιουσον χθες τη νύχτα, κυρίως τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα της πόλης σπαραξικάρδια και απαράδεκτη.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της πολιτείας Μιζούρι και οι ένοπλες δυνάμεις δεσμεύθηκαν να κάνουν καλύτερη δουλειά σήμερα σε ό,τι αφορά την προστασία της περιουσίας και των επιχειρήσεων.

Ανοιχτό το ζήτημα για το μέλλον του αστυνομικού – Αμετανόητος δηλώνει ο ίδιος
Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη για τον φόνο του άοπλου, νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν, δήλωσε ο Τζέιμς Νόουλς δήμαρχος του προαστίου αυτού του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Ο Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, από τις 9 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, σημείωσε ο Νόουλς.

Παράλληλα ο δήμαρχος του Φέργκιουσον κατήγγειλε ότι η Εθνοφρουρά δεν αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα στην πόλη, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν χθες το βράδυ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters