Ferryhopper: Οι ιδρυτές της ελληνικής ταξιδιωτικής startup που εμπιστεύτηκε ο “Mr. easyJet” μιλούν στο Fortune

Ferryhopper: Οι ιδρυτές της ελληνικής ταξιδιωτικής startup που εμπιστεύτηκε ο “Mr. easyJet” μιλούν στο Fortune
Η χρηματοδότηση από το Metavallon, η συνεργασία με τον Sir Στέλιος Χατζηιωάννου και η επέκταση στο εξωτερικό.

Το βραβείο ύψους 30.000 ευρώ που έλαβε από τον Sir Στέλιος Χατζηιωάννου τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν αρκετό για να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και να ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά της. Ο λόγος για την Ferryhopper, την ελληνική startup που προσπάθησε μέσα από την καινοτόμα πλατφόρμα της να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στην αγορά αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Πρόσφατα οι Ιδρυτές της σήκωσαν χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το Metavallon την οποία και θα αξιοποιήσουν για να αναπτύξει περισσότερο τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο της το 2017, ενώ χρειάστηκε σχεδόν ενάμισης χρόνος προσωπικής εργασίας μέχρι να βγει το project στον «αέρα». Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις φίλοι, ο Χρήστος Σπαθαράκης, ο Βασίλης Λαχανάς και ο Παναγιώτης Σαράφης, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών αναζητούσαν τον γρηγορότερο και πιο οικονομικό τρόπο για να μεταβούν από το ένα νησί στο άλλο. Αυτό που διαπίστωσαν στην πράξη ήταν η ελλιπής πληροφόρηση για τις διασυνδέσεις μεταξύ των νησιών καθώς και για τα υφιστάμενα δρομολόγια.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν τι θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική αναβάθμιση στον κλάδο της ακτοπλοΐας ως προς τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών μέσω ανταποκρίσεων. Η παρέα έβαλε κάτω τα δεδομένα και είδε πως υπήρχε πεδίο δραστηριοποίησης.

«Δεν είχαμε καμία εμπειρία από το χώρο του τουρισμού, ο καθένας είχε τη δουλειά του και ήταν ένα αντικείμενο που έπρεπε να το μάθουμε.  Αρχικά συνεργαστήκαμε με ένα τουριστικό γραφείο, το champion travel,  το οποίο διαθέτει παράδοση και μεγάλη εμπειρία, γεγονός που μας επέτρεψε να κερδίσουμε γρήγορα την εμπιστοσύνη των ακτοπλοϊκών εταιρειών» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Χρήστος Σπαθαράκης, ένας εκ των συνιδρυτών της Ferryhopper.

Όπως λέει η ειδοποιός διαφορά της εν λόγω start up από τον ανταγωνισμό, εκτός από την ευκολία στη χρήση, έγκειται στον μεγάλο όγκο πληροφοριών που παρέχεται στον ταξιδιώτη που δεν γνωρίζει καλά τις περιοχές που θέλει να πάει και επιθυμεί να οργανώσει με ασφάλεια τις διακοπές του. «Εκτός από τους Έλληνες απευθυνόμαστε, κυρίως, σε ξένους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και τους βοηθάμε στο τι πρέπει να διαλέξουν βάσει αυτού που θέλουν να κάνουν».

Αμερικανοί, Άγγλοι, Γάλλοι αλλά και Μαλαισιανοί είναι μέχρι στιγμής οι εθνικότητες των τουριστών που επιλέγουν την πλατφόρμα της Ferryhopper για να οργανώσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τον Χρήστο εξίσου σημαντική είναι η διαχείριση του ταξιδιώτη, σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο πρόβλημα ενόσω εκείνος βρίσκεται στη χώρα μας. Η επίλυση δίνεται μέσα από μία γραμμή εξυπηρέτησης που λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο. Για παράδειγμα όταν ο καιρός είναι άστατος, η ομάδα της Ferryhopper έχει προνοήσει στέλνοντας e-mail στους πελάτες ενημερώνοντας τους ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο τους.

Focus σε Μεσόγειο και Ευρώπη

Το οξύμωρο στην περίπτωση της Ferryhopper είναι ότι αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέσα στο ελληνικό startup οικοσύστημα χωρίς να συμμετέχει σε κάποιο incubator , ούτε έλαβε εξωτερικό mentoring. Τα μέλη της ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους, με αργά και σταθερά βήματα, και σταδιακά προσέλκυσαν στο πλευρό τους τους κατάλληλους ανθρώπους.

«Είναι άλλο πράγμα να έχεις απλά μια ιδέα και να την κουβεντιάζεις κι άλλο να γίνεται πραγματικότητα. Το ύφος που χαρακτηρίζει την παρέα στην καθημερινότητα της χαρακτηρίζει και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας» επισημαίνει.

Η ομάδα σήμερα απαριθμεί 15 άτομα και ο στόχος μέχρι το καλοκαίρι του 2019  είναι να  έχουν προσληφθεί άλλα 6 μέλη ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε 21. Παράλληλα από το 2018 μέχρι και φέτος έχει καταγραφεί ανάπτυξη της τάξης του 1500%. Τα σχέδια είναι πολλά με τη διοίκηση να εστιάζει σε επέκταση στο εξωτερικό, με είσοδο στις περιοχές της Μεσογείου το 2019 και στο σύνολο της Ευρώπης την αμέσως επόμενη χρονιά.

«Η Ελλάδα με την μακρόχρονη εμπειρία που διαθέτει στον κλάδο του τουρισμού συνιστά ένα καλό «εργαστήριο» για να μπορέσεις να παίξεις και διεθνώς. Έχει το πλοίο στην κουλτούρα της και μπορεί να προσελκύσει εύκολα ξένες αγορές» εξηγεί ο Χρήστος.

Ferryhopper και Welcome Pickups ενώνουν τις δυνάμεις τους

Τα έσοδα της Ferryhopper προέρχονται από το commission  που λαμβάνει για το κλείσιμο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας, ενώ καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζει η χρηματοδότηση από το Metavallon που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. «Τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν ένα σημαντικό όχημα για να μπορέσει μια επιχείρηση να κάνει το επόμενο βήμα και να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της» τονίζει ο Χρήστος, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως το προσεχές διάστημα η Ferryhopper θα ανακοινώσει και επισήμως τη συνεργασία της με την Welcome Pickups ενώ στις υπηρεσίες της θα περιλαμβάνεται η μεταφορά των πελατών από το ξενοδοχείο προς το καράβι και το αντίθετο.

Ο Χρήστος  εκτιμά  πως οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού θα είναι ραγδαίες τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολύ έντονα το ηλεκτρονικό εισιτήριο κάνοντας την διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη, ενώ γίνονται ολοένα και πιο εξοικειωμένοι με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Στις παθογένειες τις ελληνικής αγοράς, ο Χρήστος, δεν αναφέρει, όπως θα περίμενε κανείς, τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία που αναχαιτίζουν την ανάπτυξη του επιχειρείν, αλλά την έλλειψη διαφάνειας. Μιλώντας για τον τουριστικό κλάδο, τονίζει πως πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αναγκασμένο να εργάζεται ανασφάλιστο.   «Θα πρέπει να υπάρχει μία διαφάνεια και να μην εκμεταλλευόμαστε τους ανθρώπους που εργάζονται εποχικά με μαύρη εργασία. Σίγουρα το να πληρώνεις φόρους δεν είναι κάτι ευχάριστο. Είναι όμως απαραίτητο για τη λειτουργία του Κράτους, γι’ αυτό και δεν το αντιμετωπίζω ως πρόβλημα» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως η easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, στον οποίο ανήκουν και όλα τα εμπορικά σήματα easy (easy family of brands www.easy.com), ενώνει τις δυνάμεις της με το Ferryhopper και δημιουργούν μια νέα μηχανή αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, την easyFerry.com. H νέα πλατφόρμα www.easyferry.com έρχεται να συνδυάσει το πασίγνωστο εμπορικό σήμα της easyGroup με την καινοτομία και τις έξυπνες υπηρεσίες που παρέχει το Ferryhopper.