Φέρτε ένα Web Summit και στην Αθήνα

Φέρτε ένα Web Summit και στην Αθήνα

Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λισαβόνα. Όλα όσα είδαμε και γιατί ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Πορτογαλία.

Αποστολή στη Λισαβόνα

Η πρώτη μέρα του Web Summit στη Λισαβόνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο «χωριό» των δημοσιογράφων, από όπου γράφω αυτό το κείμενο, επικρατεί το αδιαχώρητο. Πάνω από 2.500 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ΜΜΕ του κόσμου βρίσκονται στην πόλη για να καλύψουν, ίσως, το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στον κόσμο.

Και όμως το Web Summit, όταν ξεκίνησε το 2010 στο Δουβλίνο, είχε μόλις 400 συμμετοχές, αλλά κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να φτάσει τους 59.000 επισκέπτες από 170 χώρες, αριθμός εντυπωσιακός που το κατατάσσει στα πιο ταχέως ανταπτυσσόμενα συνέδρια στον κόσμο.

Η ιδέα είναι απλή: το Web Summit είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι της τεχνολογίας. Και όχι μόνο, καθώς επενδυτές, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί ηγέτες και φυσικά startups συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας.  Αmazon, Google, Intel, Microsoft, Facebook, Daimler είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες – κολοσσούς που εκπροσωπούνται σε  υψηλό επίπεδο, ενώ οι ομιλητές ξεπερνούν τους 1.200 για φέτος.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το επίσημο opening για το συνέδριο με τον εμπνευστή του Web Summit, Paddy Cosgrave, να καλωσορίζει τον κόσμο στη Λισαβόνα. Ο ίδιος φρόντισε να δώσει από νωρίς τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι φετινές συζητήσεις. Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας, στην οικονομία και στην κοινωνία και αυτό είναι φανταστικό. Όμως από την άλλη πλευρά, πολλές φορές μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορούν να μπουν κανόνες;

«Γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google, η Facebook και η Apple μοιάζουν να έχουν μονοπωλήσει την αγορά. Χρειάζονται νέοι κανόνες.  Όπως ακριβώς είχε γίνει όταν οι άνθρωποι κατασκεύασαν τα αυτοκίνητα. Ένα λειτουργικό σύστημα είναι απαραίτητο» αναφέρει.

 Οι κανόνες και η κοινωνία πάνω από την τεχνολογία

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η παρουσία της Μαργαρίτα Βεστάγκερ, της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Κομισιόν που «τρομάζει» τα μονοπώλια.  Η ηλικίας 49 ετών Βεστάγκερ παρουσιάστηκε στη σκηνή του Web Summit ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο αυτή τη στιγμή, που ανάγκασε εταιρείες κολοσσούς όπως η Google και η Facebook να πληρώσουν πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά. Και τώρα είναι η σειρά της Apple που πρέπει να καταβάλει στην Ιρλανδία το ιλιγγιώδες ποσό των 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικούς φόρους.

«Στην επιτροπή δεν έχουμε πρόβλημα με το αν η Google έχει καταφέρει να είναι leader στην αγορά της. Έχουμε όμως θέμα με το να χρησιμοποιεί το μέγεθος της για να εμποδίζει τον ανταγωνισμό. Όταν εσύ μεγαλώνεις, δεν πρέπει να εμποδίζεις τους άλλους να μεγαλώνουν. Πρέπει να αναπτύξουμε παγκοσμίως τα κατάλληλα εργαλεία για μια δίκαιη αγορά. Να επανεφεύρουμε το θέμα της εταιρικής φορολογίας» ανέφερε η ίδια, κερδίζοντας πολλά χειροκροτήματα από το ενθουσιώδες κοινό.

Η συζήτηση γίνεται στη σκιά του νέου σκανδάλου με τα Paradise Papers, που δείχνει το μέγεθος της παγκόσμιας φοροδιαφυγής. Η ίδια φαίνεται αποφασισμένη: «Ζητάμε από τις εταιρείες να κάνουν τα αυτονόητα. Να δηλώσουν τι παράγουν, πού το παράγουν και τι φόρους αποδίδουν. Στην Ε.Ε διαφέρουμε από τις ΗΠΑ, καθώς βάζουμε κανόνες για την αγορά και το περιβάλλον» προσθέτει.

Και κλείνει την ομιλία της με τη φράση: «Πρέπει να πάρουμε πίσω τη δημοκρατία μας. Η κοινωνία πρέπει να υπηρετεί κυρίως τους ανθρώπους της. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι οι ιδέες, αλλά το να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για προσωπικά δεδομένα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μας εμπιστεύονται».

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και ο άνθρωπος

Στο Web Summit μπορείς να βρεις θεματικές ενότητες για όλα όσα αφορούν στη τεχνολογία: Fintech, BlockChain, Agtech, Internet of Thing, Virtual Reality, Automotive vehicle είναι βασικοί άξονες της φετινής συνεδρίασης. Αυτό όμως που φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα είναι το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και πώς αυτή σε συνδυασμό με τη ρομποτική μπορεί να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή στην κεντρική αίθουσα του Web Summit ήταν όταν ο Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους εμβληματικότερους επιστήμονες της εποχής μας, εμφανίστηκε σε μια γιγαντοοθόνη για να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Χόκινγκ, όπως και ο Έλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς, και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου της επιστήμης και τεχνολογίας, έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό του ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την Ανθρωπότητα.

«Φοβάμαι ότι η Α.Ι. Ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου. Αν οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει Τεχνητή Νοημοσύνη που βελτιώνεται και αντιγράφει τον εαυτό της. Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής, με καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες της εποχής μας. Κάθε πλευρά της ζωής μας θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλος κερδισμένος η… Πορτογαλία

Το Web Summit έχει μόλις ξεκινήσει όμως η Λισαβόνα και η Πορτογαλία έχουν ήδη κερδίσει. Η χώρα της Ιβηρικής γίνεται παγκόσμιο θέμα συζήτησης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στηρίζει θερμά τον συγκεκριμένο θεσμό, έχει υπογράψει ήδη για του χρόνου, ενώ διατηρεί το δικαίωμα ανανέωσης για δύο ακόμα χρόνια, στηρίζοντας χρηματικά το όλο project.  Το παρών έδωσαν ήδη ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτεύουσα της χώρας του γίνεται meeting point για πολλές εθνικότητες.  «Βάζουμε τη Λισαβόνα στο κέντρο των παγκόσμιων συζητήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και νυν γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χαρακτήρισε την τέταρτη ψηφιακή επανάσταση ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τη μείωση των ανισοτήτων παγκοσμίως και για πιο δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.

«Δεν μπορούμε  και δεν πρέπει να σταματήσουμε την καινοτομία. Είναι ηλίθιο…να το σκέφτεται έστω κάποιος. Μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε» επισήμανε.

Η αλυσίδα αξίας…ενός τέτοιου συνεδρίου δεν περιορίζεται μόνο σε όσα συμβαίνουν στο συνέδριο. Η Λισαβόνα είναι ασφυχτικά γεμάτη από κόσμο. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη Πορτογαλία. Πάνω από 1.500 άτομα δουλεύουν για να ένα τέτοιο project, ενώ νέοι επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο δίνουν εδώ ραντεβού.

Καλώς ή κακώς οι «entrepreneurs» είναι οι νέοι σταρ της ψηφιακής… εποχής μας.

1/20

Και για να επιστρέψω….στον τίτλο του άρθρου. Αφού μπορεί η Λισαβόνα, μπορεί και η Αθήνα να διεκδικήσει έναν τόσο μεγάλο θεσμό. Οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν (πιστέψτε με παίζουν μεγάλο ρόλο), η πολιτεία έχει αρχίσει να κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς σε θέματα που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα, το ελληνικό οικοσύστημα των startups έχει πλέον ιστορίες να διηγηθεί (επιτυχίας και αποτυχίας). Αυτό που απαιτείται είναι καλύτερος συντονισμός και αποφασιστικότητα. Και αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, τότε γιατί να μη το δημιουργήσει;

* Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε ένα τέτοιο συνέδριο πρέπει πρώτα να μελετήσει πολύ. Είναι “χαοτικό” με πολλές θεματικές παράλληλα και έχει διαφορετική αξία αν είσαι επενδυτής, startup ή απλά επισκέπτης. 

** Τα μέτρα ασφαλείας στη Λισαβόνα είναι πολύ αυστηρά και οι ουρές για έλεγχο είναι ατελείωτες. 

***Μπορείτε να δείτε live το συνέδριο εδώ