FF: Στοίχημα για την προσωρινή διοίκηση η διάσωση

FF: Στοίχημα για την προσωρινή διοίκηση η διάσωση
Η εταιρεία θα επιδιώξει να “τρέξει” τις διαδικασίες για την δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2018 (μέχρι το Μάιο) και να πετύχει συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, σχετικά άμεσα, ώστε να προσφύγει στο ΠτΚ για επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης.

Με προσωρινή διοίκηση, μέχρι τις 6 Απριλίου οπότε και έχει προσδιοριστεί δικάσιμος για τη συζήτηση του αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί τοποθέτησης νέων μελών στο ΔΣ της Folli Follie, η εταιρεία θα επιδιώξει να “τρέξει” τις διαδικασίες για την δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2018 (μέχρι το Μάιο) και να πετύχει συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, σχετικά άμεσα, ώστε να προσφύγει στο ΠτΚ για επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης.

Τις προτεραιότητες αυτές έθεσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας χθες η νέα ηγεσία, υπό τον πρόεδρο Γιώργο Ιωαννίδη και τον CEO, Γιώργο Σάμιο, χωρίς όμως να δώσει αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά της εταιρείας και τις ενέργειες για την εξυγίανσή της, κάτι που αποτελούσε βασικό θέμα της συνέλευσης.

Παρουσία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που συμμετείχε με το 2,3% των μετοχών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας επιχείρησε να ενημερώσει τους μετόχους, χωρίς να παραχωρήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις επικαλούμενη τον οικονομικό έλεγχο που είναι σε εξέλιξη για την περίοδο 2018 – 2019. “Βιώνουμε κρίσιμες στιγμές και το έργο μας δεν είναι εύκολo”, είπε ο κ. Σάμιος, που τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η εταιρεία διαθέτει ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, προπληρώνει εμπορεύματα και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι σε εργαζόμενους, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ..

Όπως είπε, το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας έχει επωμιστεί σημαντικό βάρος από τους συνεχείς ελέγχους στην εταιρεία, από εποπτικές, δικαστικές και φορολογικές αρχές.

Ωστόσο αναφορικά με τον έλεγχο της A&M σε συνδυασμό με τη δικανική έρευνα δεν έδωσε επαρκή ενημέρωση. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον όμιλο, αρχής γενομένης από την δημοσίευση της έκθεση της QCM τον Μάιο του 2018, το πόρισμα της A&M μετέπειτα ήρθε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του αμερικανικού fund για αλλοιωμένα στοιχεία στους ισολογισμούς της εταιρείας. Ωστόσο ο δικανικός έλεγχος αναμενόταν να επεκταθεί σε επόμενο στάδιο. Για το θέμα αυτό τη διοίκηση της Folli Follie αρκέστηκε στον ισχυρισμό ότι ο έλεγχος που διενεργείται αυτό το διάστημα από την PwC υπερκαλύπτει το πεδίο ελέγχου της A&M.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους η διοίκηση της Folli Follie εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν την προσφυγή της εταιρείας στο άρθρο 106βδ του ΠτΚ ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι εξετάζει προτάσεις από δυνητικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και proof of funds.

Αναφορικά με το πακέτο μετοχών της Dufry που κατέχει και το οποίο δεσμεύθηκε πρόσφατα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος, αναφέρθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ελβετικό οίκο είναι σε εξέλιξη, καθώς η υπόθεση παραμένει σε διαιτησία και προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση κι από αυτές 603.543 αποτελούν αντικείμενο αντιδικίας με την Dufry AG, στην οποία η εταιρεία πώλησε το 2012 το 51% της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (Hellenic Duty Free Shops).

Πάντως η εταιρεία έχει λαμβάνειν από αποζημιώσεις σε συνέχεια των αγωγών που έχει ασκήσει στα στελέχη της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited στην Ασία που υπέγραψαν τις αλλοιωμένες οικονομικές της καταστάσεις, κ.κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Law Chiu Chuen και Ιωάννη Μπεγιέτη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέλευση το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση είναι 80 εκατ. δολ. και αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τους νομικούς της παραστάτες στο Χονγκ Κόνγκ.