Φυγή των ελληνικών startups λόγω φορολογίας

Φυγή των ελληνικών startups λόγω φορολογίας

Τα ελληνικά startups τα έχουν καταφέρει παρά το υφεσιακό κλίμα, τα capital controls και την απουσία κυβερνητικής στήριξης, φεύγουν όμως λόγω της αβάσταχτης φορολογίας. 

Μπορεί οι ελληνικές startups να κατάφεραν να επιβιώσουν από τις πολιτικές αναταραχές, τις βίαιες διαδηλώσεις, εν μέσω παραπαίουσας οικονομίας και του ρίσκου του Grexit, ωστόσο, το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται να είναι ο νέος γύρος φορολογικών επιβαρύνσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό που χρειάζονται οι startups είναι ένα διάλειμμα, τονίζει ο Βασίλης Σιώρος, CEO της Ardustech P.C, μιας μικρής εταιρείας με μεγάλα σχέδια για την χρήση του ελληνικού ελαιολάδου στην φαρμακευτική.

«Όχι» σε χρήματα, «ναι» σε στήριξη 

«Καμία startup δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση. Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να δώσει χρήματα, δίνοντας φοροαπαλλαγές για έναν χρόνο, μειώνοντας τις εισφορές ή μέσω της απαλλαγής. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να δώσουν παράταση ζωής σε μια startup, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει 1-2 θέσεις εργασίας ακόμα» εξηγεί ο Β. Σιώρος.

Για την Ardustech, η αύξηση της φορολογίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, καθώς αυτή έχει αρχίσει να βγαίνει στην αγορά και να σχεδιάζει την δοκιμαστική παραγωγή της, τον Σεπτέμβριο, όπως λέει ο COO της, Άκης Καπέτας.

Η εταιρεία επιδιώκει να μετατρέψει το παραδοσιακό ελληνικό ελαιόλαδο σε μορφή σκόνης με στόχο τη χρήση του σε φαγητά, καλλυντικά και φάρμακα.

«Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις startups, όπως άριστους και αναγνωρισμένους διεθνώς επιστήμονες και μηχανικούς αλλά και χαμηλά μισθοδοτικά κόστη και λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, η συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας αποδυναμώνει αυτά τα πλεονεκτήματα και τα “μειώνει” στα μάτια των επενδυτών» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Βασίλης Στιβακτάκης, CEO και ιδρυτής της OSEVEN, που παρέχει τεχνολογικές λύσεις για smartphones για τις ασφαλιστικές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει ένα πενταετές σχέδιο για τις startups, τουλάχιστον για όσες έχουν στήριξη από venture capitals, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχουν αναγνωριστούν οι δυνατότητές του, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να δουν διαφορετικά την ελληνική startup σκηνή και να δώσουν έτσι ώθηση στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη» σημειώνει.

Οι startups αποτελούν πλέον ένα βασικό κομμάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008. Από το 2010 οι νεοφυείς επιχειρήσεις διπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Brain drain

Όπως εκτιμάται, περισσότεροι από 250.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες έχουν αφήσει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή, 300% αύξηση σε ετήσια βάση, από την προ-κρίσης- εποχή, δήλωσε ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, μέλος μη-κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Νεα Υόρκη, που στηρίζει τους επιχειρηματίες της χώρας.

Μια έρευνα της Endeavor σε περισσότερους από 2.000 φοιτητές, κατέδειξε ότι ενώ το 81% των ερωτηθέντων είχε μια θετική άποψη για την επιχειρηματικότητα, οι περισσότεροι εξέφραζαν ανησυχίες αφορούσαν από τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης.

Η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο εν μέσω έντονων αναταραχών και κεφαλαιακών ελέγχων πέρυσι το καλοκαίρι. ” Οι venture capital investors, στήριξαν την ιδέα μας, αλλά μας ζήτησαν να μεταφέρουμε για τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το οικονομικό μέλλον στην Ελλάδα», εξήγησε ο Στιβακτάκης.

Πολλές startups έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ή σχεδιάζουν να το κάνουν καθώς, όπως λένε η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και, τέλος, η αύξηση της φορολογίας δεν τους αφήνει πολλές επιλογές.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργικά άτομα με ταλέντα, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Ισραήλ, λέει ο Κόννο Χρίστου συνιδρυτής της Avocarrot που έχει πλέον την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο. «Για να προσελκύσει επενδυτές και περισσότερα start-ups σαν κι εμάς, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδυναμώσει το “οικοσύστημα “με την παροχή κινήτρων για τους επενδυτές ώστε υποστηρίξουν τις νέες εταιρείες».

«Είναι δυνατό για μια ελληνική startup να έχει την έδρα της στο εξωτερικό και κάποιες δραστηριότητες στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και την οικονομία της. Δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με τις ιδέες που δημιουργούν κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μάρκος Κιοσέογλου, συνιδρυτής της Reload Greece, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατανοεί τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε πολλά επίπεδα μια startup. Τρανταχτό παράδειγμα για αυτό είναι η Mastiha World Ltd που εξάγει προϊόντα μαστίχας βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς της Χίου.

«Οι startups είναι μόλις ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο. Η Ελλάδα δεν τις χρειάζεται μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την αλλαγή και την έμπνευση που παρέχουν ως πρότυπα» υποστηρίζει ο Χάρης Μακρυνιώτης CEO της Endeavor Greece.

Πηγή: Bloomberg