«Φήμες» τα περί «αιχμαλωσίας» από τους Σαουδάραβες δηλώνει στο Twitter ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός

«Φήμες» τα περί «αιχμαλωσίας» από τους Σαουδάραβες δηλώνει στο Twitter ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός
epa06328650 A billboard depicting Prime Minister Saad Hariri, who has resigned as Lebanese Prime Minister, hangs on a street in Beirut, Lebanon, 14 November 2017. Hariri resigned on 04 November 2017 while he was at Saudi Arabia, a move that the media reports as a part of the Saudi-Irani proxy conflict. EPA/WAEL HAMZEH
Ο Σαάντ Χαρίρι αναμένεται αύριο να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία με προορισμό το Παρίσι.

Μέσω Twitter επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου και να απαντήσει στα δημοσιεύματα που συνδέουν την παραμονή του στο Λίβανο με σενάρια «απαγωγής» από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, που ανακοίνωσε από το Ριάντ πριν από δύο εβδομάδες την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, ανέφερε σήμερα πως πήγε στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες «σχετικά με το μέλλον της κατάστασης στον Λίβανο και τις σχέσεις του με την αραβική περιοχή που τον περιβάλλει». Στην ανάρτησή του ο Χαρίρι ανέφερε επίσης πως οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με την παραμονή του, την αναχώρηση του ιδίου και της οικογένειάς του είναι «απλώς φήμες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ εξέφρασε από τη Μόσχα την ελπίδα πως ο Σάαντ αλ-Χαρίρι θα επιστρέψει στη Βηρυτό μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία. Είπε ακόμη πως ο κύριος σκοπός τώρα είναι ο Χαρίρι να μπορεί να επιστρέψει στον Λίβανο χωρίς όρους ή περιορισμούς στην ελευθερία του και, από τη στιγμή που θα επιστρέψει στον Λίβανο, να μπορεί να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο. Τόνισε πως ο Χαρίρι πρέπει να εξακολουθήσει να θεωρείται πρωθυπουργός του Λιβάνου και πως η επίσκεψή του στη Γαλλία έχει μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει την επιστροφή του στον Λίβανο.

Η Γαλλία πρώην εντολοδόχος δύναμη του Λιβάνου, έχει ρόλο διαμεσολαβητή και ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον Χαρίρι και την οικογένειά του για «μερικές ημέρες», στην προσπάθεια να εξευρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε μετά την ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησης του Χαρίρι από το Ριάντ. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον Χαρίρι με τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας, κι έτσι αύριο στο Παρίσι αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στις 12:20 (τοπική ώρα) να συναντηθεί με τον Χαρίρι.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Ριάντ στις 4 Νοεμβριου, ο Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του κάνοντας λόγο για «έλεγχο» της λιβανικής Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στην πολιτική ζωή του Λιβάνου και φόβους για τη ζωή του, την ώρα που το Ριάντ κατακεραύνωνε τις φερόμενες ως παρεμβάσεις του ιρανού αντιπάλου του στην περιοχή. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν εικασίες και πληροφορίες περί απαγόρευσης στον Χαρίρι να εγκαταλείψει το σαουδαραβικό βασίλειο αφού «υποχρεώθηκε» σε παραίτηση. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είπε πως θεωρεί ότι ο Χαρίρι τελεί «σε αιχμαλωσία» στο Ριάντ προτού η Σαουδική Αραβία απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.

Στο μεταξύ, ο Οκάμπ Σακρ, βουλευτής του κόμματος του Χαρίρι, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ο Χαρίρι θα φύγει από το Ριάντ για τη Γαλλία σήμερα. «Σήμερα στο Παρίσι, αυτό το απόγευμα, και αύριο μια οικογενειακή συνάντηση με τον (γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν», είπε. Ο Σακρ είπε πως μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία, ο Χαρίρι θα πραγματοποιήσει μια «μικρή αραβική περιοδεία» προτού μεταβεί στη Βηρυτό.