Financial Times: Η Ελλάδα εμβαθύνει τους ενεργειακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ
- 07/11/2025, 11:40
- SHARE
Η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη της συμφωνία για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου σε τέσσερις δεκαετίες, σε ένα έργο που φέρει τη σφραγίδα της ExxonMobil και ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της 6ης Υπουργικής Συνάντησης Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Το έργο στο Ιόνιο και ο ρόλος της ExxonMobil
Το έργο εξερεύνησης αφορά περιοχή 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας, με εκτιμώμενο απόθεμα έως και 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η ExxonMobil θα κατέχει 60% των μετοχών και θα έχει τον διαχειριστικό έλεγχο, ενώ η Energean και η HelleniQ Energy συμπληρώνουν τη κοινοπραξία. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2026, εφόσον οι προκαταρκτικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς.
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, John Ardill, δήλωσε στους FT ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του ελληνικού λαού».
Αμερικανική στήριξη και γεωπολιτική αναβάθμιση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην τελετή υπέγραφης δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή.
Ο Doug Burgum συνέδεσε τη συμφωνία με την αμερικανική στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας, δηλώνοντας ότι «στόχος της Αμερικής είναι να παράγει ενέργεια για τους φίλους και συμμάχους μας, ώστε να μη χρειάζεται να αγοράζουν από τους αντιπάλους μας».
Η Financial Times σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία ακολουθεί την κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου στον ΟΗΕ, που απείχαν από ψηφοφορία για τον φόρο εκπομπών στη ναυτιλία, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε εναρμόνιση με τις αμερικανικές θέσεις.
Η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι FT, επιδιώκει να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού LNG για επαναεξαγωγή μέσω του “κάθετου διαδρόμου”, που συνδέει τη χώρα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία.
Η στρατηγική αυτή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ειδικά εάν η ΕΕ προχωρήσει σε πλήρη απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών.
Ο πρόεδρος της Liberty Energy, Chris Wright, χαρακτήρισε την Ελλάδα «τέλειο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για το αμερικανικό LNG», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε την ευκαιρία να αντικαταστήσουμε κάθε σταγόνα ρωσικού φυσικού αερίου».
Αναπροσαρμογή της ελληνικής ενεργειακής ατζέντας
Οι FT υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σηματοδοτήσει στροφή στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
«Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός», είχε δηλώσει πρόσφατα, τονίζοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στη βιωσιμότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», σημειώνοντας ότι θα «φέρει τεχνολογία και δυνατότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων και θα προσφέρει εγχώριους πόρους για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Η Ελλάδα γίνεται σημαντικός παίκτης στο ενεργειακό σκάκι», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φιλής, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
«Η χώρα αποκτά γεωπολιτικό βάρος, καθώς η Ευρώπη εντείνει την εστίασή της στην ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.