Φινλανδία-Σουηδία στέλνουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ερντογάν

Φινλανδία-Σουηδία στέλνουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ερντογάν
epa07473023 NATO flag during festive public event, the open-air ceremony '15 Years Safe and Secure with NATO!' in Vilnius, Lithuania, 30 March 2019. Lithuania celebrates the 15th anniversary of its membership in NATO. EPA/Toms Kalnins Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Νταβός.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική ετών. Ωστόσο η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Εξάλλου Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα αύριο Τετάρτη με στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις της, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

«Στέλνουμε αντιπροσωπείες να επισκεφθούν την Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο οπότε ο διάλογος συνεχίζεται», σημείωσε ο Χααβίστο από το Νταβός.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς σχολίασε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν αυτές (τις ανησυχίες) απευθείας με τους Τούρκους», επεσήμανε μιλώντας στο πλευρό του Νορβηγού ομολόγου της από το Όσλο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

Το Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας συνομίλησαν σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο στη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Στοκχόλμη να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο επεσήμανε ότι είχε «μια ανοικτή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μόνο εφόσον αυτές φανούν ξεκάθαρα διατεθειμένες να συνεργαστούν σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.