Fintech: Πώς οι startups γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι των τραπεζών

Fintech: Πώς οι startups γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι των τραπεζών

Και πώς τεχνολογικοί κολοσσοί αλλάζουν το παγκόσμιο σκηνικό στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Την «ανάσα» εταιρειών, όπως η Google και η Amazon, που ήδη έχουν ξεκινήσει να πωλούν τραπεζικές υπηρεσίες, αισθάνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, που συμμετείχαν στο Fintech Panel του Disrupt Greece, με συντονίστρια την Σοφία Δήμτσα, αυτές – και όχι οι startups – είναι η πραγματική απειλή για τους παραδοσιακούς παίκτες.

«Έχουν εισέλθει σε μία αγορά, η οποία είναι αρκετά πιεσμένη σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους της. Επομένως, η οποιαδήποτε απώλεια ισοδυναμεί με απειλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Product Management της Qualco, Θοδωρής Ψιλόπουλος, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, οι startups αναδεικνύονται στους καλύτερους συνεργάτες των τραπεζών».

Μεγάλος πελάτης πολλών startups, που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του fintech, δήλωσε από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Πειραιώς, Στέφανος Μυτιληναίος. «Εμπνέομαι από τις ιδέες τους και τον τρόπο, που προσεγγίζουν διάφορα προβλήματα. Σίγουρα υπάρχει χώρος για συνεργασία, αφού σαν τράπεζα μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη σχέση με τον πελάτη», τόνισε ο ίδιος.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στο fintech είναι από τις εταιρείες, που δεν κάνουν fintech», σημείωσε με την σειρά του, ο Chief Information Officer της Viva Wallet και συνιδρυτής της Viva Payments, Μάκης Αντύπας, παραθέτοντας το παράδειγμα του We chat από την Κίνα.

«Δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν απευθείας συναλλαγές μεταξύ τους, χωρίς την ‘παρέμβαση’ τραπεζίτη», επισήμανε, για να καταλήξει: «Το μεγάλο challenge, για να κερδίσουμε την αγορά των millennials, είναι – έστω και εικονικά – ο παραδοσιακός τραπεζίτης να εξαφανιστεί».

Όσον αφορά στο blockchain και οι τρεις συμφώνησαν πως πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία, ωστόσο, θα πρέπει να ωριμάσει σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο τεχνολογικά.

Fintech: Εχθρός ή σύμμαχος για τις τράπεζες;