Fitch: Άμεση η προοπτική η Ρωσία να κηρύξει επιλεκτική, αν όχι πλήρη στάση πληρωμών

Fitch: Άμεση η προοπτική η Ρωσία να κηρύξει επιλεκτική, αν όχι πλήρη στάση πληρωμών
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου χθες Τρίτη το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Όπως και οι άλλοι δύο λεγόμενοι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (S&P Global Ratings και Moody’s), ο Fitch είχε ήδη τοποθετήσει στις αρχές Μαρτίου το μακροπρόθεσμο χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία αυτών που ενδέχεται να πάψουν να εξυπηρετούνται, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων ομοβροντιών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες το υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.

Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία

Η πώληση ξένων νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

Χθες Τρίτη εξάλλου η ρωσική οικονομία υπέστη ακόμη ένα χτύπημα, με το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ.