Fitch: Ανησυχία για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, δύσκολος χειμώνας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Fitch: Ανησυχία για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, δύσκολος χειμώνας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που εκτίθενται στην αλυσίδα αξίας του φυσικού αερίου είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Δύσκολος εκτιμάται πως θα είναι ο χειμώνας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τη Fitch Ratings, λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, οι υψηλές τιμές θα αυξήσουν την πίεση στα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες κινδυνεύουν λόγω επιβράδυνσης.

Αν μη τι άλλο, οι τιμές παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, επηρεασμένες από τη μείωση στις ρωσικές προμήθειες. Το ολλανδικό συμβόλαιο (TTF) διαπραγματεύεται επί του παρόντος περίπου στα 55 USD/mcf (188 EUR/MWh), έναντι 20 USD/mcf στις αρχές Ιουνίου και του μέσου όρου των 32 USD/mcf σε ετήσια βάση.

Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών οφείλονται στις χαμηλότερες προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και στον κίνδυνο μειωμένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά από ένα ατύχημα τον Ιούνιο στον τερματικό σταθμό Freeport LNG στις ΗΠΑ.

Περαιτέρω αστάθεια στις τιμές θα μπορούσε να προκύψει από την προγραμματισμένη τακτική συντήρηση του Nord Stream 1, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου και επί του παρόντος προγραμματίζεται να διαρκέσει 10 ημέρες.

Οι χαμηλότερες ροές σε έναν αγωγό συνήθως εξισορροπούνται από υψηλότερες ροές αλλού, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι επιλογή αυτή τη φορά, καθώς οι ροές αερίου από τη Ρωσία μέσω Σλοβακίας είναι χαμηλότερες από ό,τι το 2022 και το 2021.

Οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν, επίσης, ανησυχία για το εάν οι ροές μέσω του Nord Stream 1 θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης. Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 6% στη βιομηχανία σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο 2021-Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, καθώς οι τιμές στο TTF υπερπενταπλασιάστηκαν σε 31,5 USD/mcf, από 5,8 USD/mcf. Η δε IEA προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα συρρικνωθεί κατά 9% σε ετήσια βάση το 2022.

Ροές…

Εάν οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση του Nord Stream 1 δεν αποκατασταθούν, η Fitch αναμένει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, υψηλότερες τιμές και δυνητικά μειωμένη παραγωγή σε ορισμένους κλάδους – ειδικά στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Εκτιμάται δε ότι το έλλειμμα σε φυσικό αέριο δεν θα υπερβαίνει το 10% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης – αν και το πραγματικό ποσό θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο καιρός, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ενώ η λογική του δελτίου είναι ενσωματωμένη στους τοπικούς κανονισμούς, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αντίκτυπο για συγκεκριμένους εκδότες.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που εκτίθενται στην αλυσίδα αξίας του φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στην εισαγωγή και τη διαμετακόμιση, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής από την αύξηση των τιμών. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο λειτουργίας ή τη γεωγραφική θέση.

Η Uniper SE είναι σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή διάσωση, λόγω ζημιών σε συμβόλαια προμηθειών όταν οι αγορές πραγματοποιούνται σε υψηλές τιμές spot. Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τη διαφοροποίηση των και συχνά την καλύτερη κερδοφορία σε ορισμένα άλλα τμήματα, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες διύλισης, χημικών, λιπασμάτων και βιομηχανικών εταιρειών κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να μετακυλίσουν τις υψηλότερες μέσω των τιμών των προϊόντων, ωστόσο τα περιθώρια για νέες αυξήσεις στενεύουν. Περαιτέρω ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές ενδέχεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης.

Οι βιομηχανίες χάλυβα/αλουμινίου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, ενώ άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων της ζυθοποιίας και της επεξεργασίας τροφίμων, έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.