Fitch, Moody’s: Υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες – “Σκουπίδια” τα ρωσικά ομόλογα

Fitch, Moody’s: Υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες – “Σκουπίδια” τα ρωσικά ομόλογα
epa06806988 A Russian fan waves his country's flag in the Fan Fest area as fans they wait for the first match of FIFA World Cup 2018 between Russia and Saudi Arabia, St.Petersbug, Russia 14 June 2018. The FIFA World Cup will take place in Russia from 14 June to 15 July 2018. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τη Ρωσία κατά έξι βαθμίδες σε κατάσταση «σκουπίδια», λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας έχουν διαταραχθεί σφόδρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία – τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως σημειώνεται, η επίθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ενώ αντίκτυπος στην οικονομία είναι ήδη εμφανής. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Standard and Poor’s υποβάθμισε τα ρωσικά ομόλογα στην κατηγορία junk, δηλαδή σκουπίδια.

Επίσης, oι πάροχοι των δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους, ενώ κορυφαίο στέλεχος της MSCI νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε το ρωσικό χρηματιστήριο «μη επενδύσιμο».

Στελέχη του FTSE Russell είπαν ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου, ενώ η MSCI υποστήριξε ότι η απόφασή της θα εφαρμοστεί στις 9 Μαρτίου. Η MSCI είπε επίσης ότι προτίθεται να επαναταξινομήσει τους δείκτες της.

Η Ρωσία (.MIRU00000PUS) έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI (.MSCIEF) και στάθμιση περίπου 30 μονάδων βάσης στο παγκόσμιο σημείο αναφοράς του παρόχου του δείκτη (.MIWD00000PUS).

Από την άλλη, το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) προβλέπει διψήφια ύφεση για τη ρωσική οικονομία.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, λοιπόν, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ», με το outlook να είναι αρνητικό. Ο Moody’s, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγηση της χώρας κατά έξι βαθμίδες, σε Β3 από Baa3.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τόσο μεγάλη υποβάθμιση είχε να συμβεί από το 1997 – τότε ήταν η Νότιος Κορέα. «Η αυστηρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αποτελεί τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρει η Fitch, που προσθέτει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ρωσίας από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυρώσεις», καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων άχρηστο.

«Οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την προθυμία της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος της», προειδοποίησε ο αμερικανικός οίκος, καταλήγοντας: «Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού φαίνεται να μειώνει την προοπτική να αλλάξει πορεία για την Ουκρανία στον βαθμό που απαιτείται για να αντιστραφεί η ταχεία αυστηροποίηση των κυρώσεων». Η Fitch δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες.

Η Moody’s δήλωσε την Πέμπτη ότι το εύρος και η αυστηρότητα των κυρώσεων «είναι πέρα από τις αρχικές προσδοκίες και θα έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις». Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες θα συρρικνώσουν σημαντικά το ρωσικό ΑΕΠ.

«Σε αυτή την περίπτωση, τα παγωμένα από τις κυρώσεις περιουσιακά στοιχεία κούνησαν την ουρά των αξιολογήσεων», έγραψαν οι αναλυτές της Mizuho. Πρόσθεσαν δε ότι «οι αξιολογήσεις και οι κίνδυνοι αναφοράς που αποκαλύφθηκαν μπορεί να επιταχύνουν τις κεφαλαιακές εκροές».

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα αθέτησης πληρωμών της χώρας, δήλωσαν αναλυτές της JPMorgan και αλλού την Τετάρτη.