Fitch: Ποιες είναι οι αδυναμίες και οι προοπτικές των 4 ελληνικών τραπεζών

Fitch: Ποιες είναι οι αδυναμίες και οι προοπτικές των 4 ελληνικών τραπεζών
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του επιβεβαιώνει τη βαθμολογία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και παράλληλα αναφέρεται στις αδυναμίες αλλά και στις προοπτικές τους.

Ο οίκος έχει εκτιμήσει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος 8,1%, αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021, αν και τονίζει ότι ακόμη και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να διαψευσθεί καθώς όλα εξαρτώνται από τον «άγνωστο Χ» που δεν είναι άλλος από την πορεία της πανδημίας.

Η αξιολόγηση για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα παραμένει στο CCC+, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς στο CCC.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η αξιολόγηση των τεσσάρων τραπεζών αντικατοπτρίζει το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει, με δεδομένη την πανδημία, με το πιστωτικό προφίλ να χαρακτηρίζεται ως «αδύναμο».

Παράλληλα σημειώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών της ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Eurobank

Η αξιολόγηση στο CCC+ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας παραμένει «αδύναμη», ενώ το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), παραμένει υψηλό, καθώς η διαδικασία μείωσής του ανακόπηκε από την πανδημία.

Πάντως η Eurobank πέτυχε μείωση των προβληματικών δανείων κατά 20% το 2019, με την αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο 29% από 37%, ενώ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της για την τιτλοποίηση NPLs αξίας 7,5% δισ. εντός του β’ τριμήνου του 2020. Εξετάζοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε αναβάθμιση είτε σε υποβάθμιση της Eurobank, ο οίκος τονίζει ότι για να υπάρξει αναβάθμιση θα πρέπει να επιτευχθεί ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των NPLs χωρίς όμως να καταγραφεί και αποδυνάμωση της κεφαλαιακής «εικόνας» της ελληνικής τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα

Το υψηλό επίπεδο NPEs και η «αδύναμη» ποιότητα ενεργητικού δικαιολογούν το CCC+ και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Η ΕΤΕ κατόρθωσε να πριορίσει σημαντικά τα προβληματικά της δάνεια το 2019 και μάλιστα κατά 30%, με τον αντίστοιχο δείκτη να φθάνει στο 31% στα τέλη του προηγούμενου έτους. Ένα από τα προβλήματα για την ΕΤΕ είναι ότι εμφανίζεται περισσότερο εκτεθειμένη στα κρατικά ομόλογα. Και η Εθνική Τράπεζα εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης των NPEs , σχεδιάζοντας να ολοκληρώσει τιτλοποίηση περίπου 6 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής». Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού. Θετικό στοιχείο θα ήταν και το να βελτιωθεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω λειτουργικών κερδών.

Alpha Βank

Το CCC+ αντανακλά την ακόμα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο κεφαλαιακό βάρος από τα NPEs, που είναι υψηλότερο από κάποιες άλλες τράπεζες. Η τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 15% το 2019, με τον δείκτη να περιορίζεται στο 46% στα τέλη του έτους.

Η τράπεζα σχεδιάζει τιτλοποίηση NPEs ύψους 12 δισ. ευρώ εντός του 2020 με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του αντίστοιχου δείκτη στο 20%.

Πιθανός παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.

Τράπεζα Πειραιώς

Η αξιολόγηση CCC αντανακλά την περισσότερο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το πολύ υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα προβληματικά δάνεια σε σύγκριση με τις άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να μειώσει τα NPEs κατά περίπου 10% το 2019, με τον δείκτη όμως να βρίσκεται στο 50% στα τέλη της χρονιάς. Η Πειραιώς ετοιμάζει δυο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ το 2020, με χρήση του «Σχεδίου Ηρακλής», και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη NPEs στο 35% περίπου. Ωστόσο μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της πανδημίας.Πιθανότερος παράγοντας αναβάθμισης θα ήταν μείωση των κεφαλαιακών βαρών από τα προβληματικά δάνεια και ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού.