Fitch: Προς το τέλος του 2016 η χαλάρωση των capital control

Fitch: Προς το τέλος του 2016 η χαλάρωση των capital control

Χρειάζεται βελτίωση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες για να υπάρξει αξιοσημείωτη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σταδιακή χαλάρωση των capital control από τα τέλη του 2016 βλέπει η Fitch, εάν το πολιτικό και λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος.

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές αρχές είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη προτού προχωρήσουν σε αξιόλογη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με τον οίκο, το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Fitch υπογραμμίζει ότι στο εννεάμηνο πριν τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο τραπεζικός κλάδος έχασε 43 δισ. ή το 26% των ιδιωτικών καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυτές δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα και τα επίπεδα καταθέσεων παραμένουν στάσιμα από τον Ιούνιο του 2015, καθώς οι περιορισμοί αναλήψεων αποθαρρύνουν τους καταθέτες.

Ένα πιθανό παράδειγμα χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη. Όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων. Ο όγκος των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία αυξήθηκε σημαντικά πριν την επιβολή των capital controls, κάτι που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες έμειναν στη χώρα. Πριν οι ελληνικές αρχές άρουν τους ελέγχους, θα εκτιμήσουν αν η συμπεριφορά των καταθετών έχει αλλάξει ή εάν η τάση διακράτησης μετρητών είναι ακόμη κυρίαρχη.