Fitch Ratings: Γιατί η Ρωσία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έως τις 15 Απριλίου

Fitch Ratings: Γιατί η Ρωσία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έως τις 15 Απριλίου

Τους λόγους για τους οποίους η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έως τις 15 Απριλίου 2022 εξηγεί σε ενημερωτικό σημείωμά της η Fitch Ratings.

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησής του, η Ρωσία σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου πρέπει να καταβάλει πληρωμές κουπονιών ύψους 117 εκατ. δολ.

Εάν η κάλυψη επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σε τοπικό νόμισμα, δεδομένων και των κυρώσεων τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, μετά από τεχνική περίοδο χάριτος 30 ημερών θα σημάνει, εντέλει, το καμπανάκι της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, αυτά είναι είναι τα πρώτα κουπόνια κρατικών ομολόγων που βαίνουν προς αθέτηση μετά το διάταγμα Πούτιν της 5ης Μαρτίου 2022, το οποίο όρισε διαφορετική μεταχείριση (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής σε ρούβλια), σε ό,τι αφορά τις καλύψεις εξωτερικού χρέους, για τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή η αλλαγή στους όρους αποπληρωμής χρέους οδήγησε στις 8 Μαρτίου σε αξιολόγηση και υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας εκ μέρους της Fitch, σε «C», υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας διαδικασίας αθέτησης υποχρεώσεων.

Όπως αναφέρει η Fitch, οι αξιολογήσεις των επηρεαζόμενων εκδόσεων θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε «D», ενώ το LT FC IDR θα μεταβληθεί σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default), εάν οι πληρωμές κουπονιών δεν πραγματοποιηθούν σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, έως το τέλος της προαναφερόμενης περιόδου χάριτος.