Fitch Ratings: Γιατί τα stablecoins αποτελούν απειλή για τράπεζες και αγορές

Fitch Ratings: Γιατί τα stablecoins αποτελούν απειλή για τράπεζες και αγορές
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανή μόλυνση των χρηματαγορών που θα συνδέεται με τη ρευστοποίηση stablecoins θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην αγορά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings

Τους λόγους για τους οποίους τα stablecoins αποτελούν ευθεία απειλή για τράπεζες και αγορές εξέθεσε με ανάλυσή της η Fitch Ratings. Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, πιθανή μόλυνση των χρηματαγορών που θα συνδέεται με τη ρευστοποίηση stablecoins θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην αγορά των «σταθερών νομισμάτων».

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή κάποιο νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτά και ως σταθερά νομίσματα. Έχουν ονομαστεί έτσι, καθώς είναι ρυθμισμένα ώστε η τιμή τους να έχει σταθερή αξία. κίνδυνος μόλυνσης σχετίζεται με τα collateral των stablecoins που επιβεβαιώνουν το μέγεθος, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο που διατρέχει αυτός που διακρατά τα συγκεκριμένα ψηφιακά assets.

Λιγότεροι κίνδυνοι δημιουργούνται από νομίσματα που υποστηρίζονται πλήρως από ασφαλή, ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, το USD Coin, το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin, υποστηρίζεται από δολάρια ΗΠΑ σε σχέση 1: 1, με τα fiat νομίσματα να διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, τα stablecoins που χρησιμοποιούν κλασματικά αποθεματικά ή υιοθετούν κατανομή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, η Tether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin, αποκάλυψε ότι από τις 31 Μαρτίου 2021 κατείχε μόνο 26,2% σε μετρητά σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα που είχε εκδώσει.

Τα υπόλοιπα αποθεματικά της ήταν μη άμεσα ρευστοποιήσιμες καταθέσεις και κρατικά χρεόγραφα, ενώ το 49,6% των αποθεματικών της ήταν εμπορικά ομόλογα (CP). Με άλλα λόγια, η Tether κατείχε στις 31 Μαρτίου 2021 εμπορικά ομόλογα 20,3 δισεκ. δολ., ενώ τα ενοποιημένα περιουσιακά της στοιχεία ανήλθαν σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Tether σε δολάρια ΗΠΑ έφτασαν στις 28 Ιουνίου τα 62,8 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τη Fitch, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συμμετοχές σε εταιρικά ομόλογα μπορεί να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των περισσότερων funds τόσο στη Wall Street όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Μια ξαφνική μαζική εξαγορά  ή πώληση Τether θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα των πιστωτικών αγορών εάν συνδυαστεί με sell off στα εταιρικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι, σε μια ανάλογη περίπτωση, ένα πλήρως εξασφαλισμένο coin, το Iron, τον Ιούνιο μηδένισε…