Fitch: Σημαντική ενίσχυση στον Νότο της EE από το Ταμείο Ανάκαμψης – Παραμένει η αβεβαιότητα

Fitch: Σημαντική ενίσχυση στον Νότο της EE από το Ταμείο Ανάκαμψης – Παραμένει η αβεβαιότητα
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντική θα είναι η ενίσχυση για την οικονομία της Ευρωζώνης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα επόμενα χρόνια, με τις προοπτικές ανάπτυξης να σημειώνουν μεγάλη βελτίωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings με σχόλιό του στις 10 Νοεμβρίου 2021.

«Καθώς τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης αρχίζουν σταδιακά να αίρονται, το Ταμείο Ανάκαμψης θα παράσχει ουσιαστική ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης» δήλωσε ο Tej Parikh, διευθυντής στην Οικονομική Ομάδα της Fitch. «Οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν τα μεγάλα αρνητικά κενά παραγωγής στον ευρωπαϊκό Νότο να κλείσουν πιο γρήγορα».

Η μεσοπρόθεσμη ώθηση της ζήτησης που προκύπτει από τις δαπάνες των επί του παρόντος εγκεκριμένων δαπανών θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση ετήσια οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2021 και 2026 κατά περίπου 0,4% – 0,7% στη Νότια Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ζήτησης σε διάστημα έξι ετών μεταφράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,3% για την ευρωζώνη έως το 2026. 

Για την Ισπανία και την Ιταλία, τους μεγαλύτερους δικαιούχους μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, αυτό μεταφράζεται σε ανάπτυξη περίπου 4,6% και 5,9%, αντίστοιχα.

Με την εστίαση του Ταμείου Ανάκαμψης στην προώθηση των δημόσιων επενδύσεων και στην ενθάρρυνση μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς, οι αποτελεσματικές δαπάνες είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξουν μόνιμες αυξήσεις της παραγωγής. Ο οίκος Fitch αναμένει ότι η δυνητική αύξηση της παραγωγής θα ενισχυθεί στον ευρωπαϊκό Νότο κατά περίπου 0,2%. και 0,4%, λόγω του αντικτύπου του προγράμματος στην αύξηση του αποθέματος κεφαλαίου και στους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας.  

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή αντίκτυπο του Ταμείου στην οικονομική ανάπτυξη, αφού το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την ικανότητα απορρόφησης των κονδυλίων, την αντιμετώπιση των κινδύνων εφαρμογής και το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.