Fitch: Τα μέτρα στήριξης στην Ενέργεια θα επιδεινώσουν το οικονομικό προφίλ της ΔΕΗ

Fitch: Τα μέτρα στήριξης στην Ενέργεια θα επιδεινώσουν το οικονομικό προφίλ της ΔΕΗ

Οι εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας αν δεν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, αναφέρει σε σχόλιό του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στις τιμές στην Ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει, κατά κύριο λόγο, το οικονομικό προφίλ της της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ, BB-/Stable) και εντέλει να ασκήσει πιέσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της, εάν τα μέτρα ισχύσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, κάτι που δεν είναι το βασικό μας σενάριο» αναφέρει η Fitch και προσθέτει: 

«Εφάπαξ φορολόγηση 90% στα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής θα αυξήσει τη μόχλευση για τη ΔΕΗ και, σε μικρότερο βαθμό, για τη Mitylineos, S.A (BB/Stable)».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει υπουργική απόφαση, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2023 και θα επιβάλει ανώτατο όριο τιμής.  

Αυτό στην πράξη θα αφαιρούσε κάθε ανοδικό περιθώριο στις προβλέψεις κερδοφορίας της εταιρείας όσο και της Fitch από το άλμα στις τιμές της ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Πρόσθετες λοιπόν παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στη στρατηγική τιμολόγησης στην αγορά λιανικής, π.χ. με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στις τιμές χονδρικής που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2021, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα οικονομικά προφίλ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. 

«Κατά την άποψή μας, η γενική αρχή της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας για τη διατήρηση ενός υγιούς τομέα ενισχύει τις προσδοκίες μας ότι η κυβέρνηση θα εισαγάγει αντίμετρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο για τις δύο αξιολογημένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εάν οι τρέχουσες συζητήσεις προχωρήσουν σε σχέδιο νόμου» καταλήγει η Fitch Ratings.