ΦΙΞ: H πρώτη ελληνική μπύρα που μπαίνει στη ρωσική αγορά

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να αρχίσει εξαγωγές στον Καναδά και στη Βραζιλία. 

Η πρώτη ελληνική μπύρα που θα αποκτήσει παρουσία στην αγορά της Ρωσίας είναι η Fix Hellas, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Χήτος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους. Επιπλέον η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σχεδιάζει εξαγωγές τόσο στον Καναδά όσο και τη Βραζιλία από τις αρχές του νέου έτους. Συγκεκριμένα η είσοδος στην αγορά της Βραζιλίας θα πραγματοποιηθεί μέσω τοπικής αλυσίδας καφέ.

Σημειώνεται ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει αποκτήσει παρουσία σε 20 αγορές του εξωτερικού στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι: Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Κύπρος, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ και Χιλή.
Επίσης, η εταιρεία εξασφάλισε συμφωνίες με μεγάλα εμπορικά δίκτυα, όπως η συνεργασία της με την αλυσίδα liquor stores «OddBins», που αφορά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η συνεργασία με τις αλυσίδες Σ/Μ Carrefour, Karseras, So Easy και ΑΛΦΑ-ΜΕΓΑ, στην αγορά της Κύπρου, η συνεργασία με την αλυσίδα liquor stores «Dan Murphy’s», στην αγορά της Νοτίου Αφρικής.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Χήτου στο Fortune

Το 2013, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε επίσης σε συμφωνία για τη διάθεση των προϊόντων της και με τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free Shops), σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα, και σε όλους τους παραμεθόριους σταθμούς.
Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό τη πρόγραμμα και στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί την ίδρυση ιδιόκτητου βυνοποιείου, δυναμικότητας 15.000 τόνων, στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου για την περίοδο 2014-2015. Η συγκεκριμένη επένδυση ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Βασικός στόχος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας είναι, να καλύπτει τόσο τις δικές της ανάγκες βυνοποίησης, όσο και άλλων ζυθοποιίων στην Ελλάδα – εκτός αυτών που διαθέτουν ήδη δικό τους βυνοποιείο – καθώς και να εξάγει ανώτερης ποιότητας βύνη από ελληνικό κριθάρι. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2014 περιλαμβάνει, επίσης, επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε υλικά ανάπτυξης των πωλήσεων της εταιρείας.

Όσον αφορά στο σύνολο της αγοράς μπύρας ο κ. Χήτος εκτίμησε ότι και το 2013 θα κλείσει ελαφρώς πτωτικά 2-3%. Συγκεκριμένα, παρόλο που κατά τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου επικράτησε ανοδική τάση, από τον Ιούλιο και μετά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το σύνολο της αγοράς.

Ποιες εταιρείες κέρδισαν τα επιχειρηματικά βραβεία «Κούρος 2013»

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία, για την τρέχουσα χρονιά, εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο του μεριδίου της, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας περίπου το 13,5%–14%. Για το 2014, η διοίκηση προσδοκά στην κατάκτηση του 16% της συνολικής αγοράς. Όπως ανεφέρθηκε η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει να αναδειχθεί η FIX Hellas ως το 1ο ελληνικό σήμα μπύρας και ως το 3ο brand σε πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Με χρονικό ορίζοντα έως το 2016, η επιχείρηση στοχεύει επίσης στην ανάδειξή της στη 2η θέση στον κλάδο της. Παράλληλα, η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει καινούρια προϊόντα, στις αρχές του 2014, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της, τόσο σε προϊόντα «value for money» όσο και σε πιο «premium» και εξειδικευμένες γεύσεις.

Ο αναμενόμενος τζίρος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας για το 2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 53 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 17%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία αναμένει σημαντική αύξηση των EBITDA, ενώ και τα κέρδη προ φόρων για το 2013 αναμένονται θετικά, βελτιωμένα σε σχέση με τα περυσινά.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία απασχολεί πλέον περισσότερους από 230 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, φέτος η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία 30 περίπου νέων θέσεων εργασίας.