Φλας μπακ: Πώς το χρηματιστήριο άρχισε να μας προειδοποιεί ότι ο COVID-19 επρόκειτο να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση

Φλας μπακ: Πώς το χρηματιστήριο άρχισε να μας προειδοποιεί ότι ο COVID-19 επρόκειτο να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση
epa08245141 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 24 February 2020. Stocks around the world are broadly lower as investors are reportedly reacting to news that the coronavirus is spreading to more countries and the Dow Jones industrial average closed down over 1000 points. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να προβλέπουν ότι ο κορονοϊός θα είχε μικρή επίδραση στο χρηματιστήριο, παρά τα πρωτοσέλιδα για τον ιό που εξαπλωνόταν ραγδαία σε όλη την Κίνα.

του Andrew Marquardt

Ήταν αυτή την εβδομάδα πριν από έναν χρόνο που το χρηματιστήριο άρχισε να δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο COVID θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή υπόθεση. Δεν ήταν μια άμεση πτώση, αλλά αυτή η εβδομάδα πριν από έναν χρόνο σηματοδότησε την αρχή του προβλήματος.

«Το παλιό ρητό της αγοράς ‘Πάνω με τις σκάλες, κάτω με το ασανσέρ’ σίγουρα φάνηκε αληθινό μέσα στις επόμενες εβδομάδες», έγραψε ο Ryan Detrick, επικεφαλής σχεδιασμού στρατηγικής της αγοράς για την LPL Financial, σε μια νέα έκθεση.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούσαν να προβλέπουν ότι ο κορονοϊός θα είχε μικρή επίδραση στο χρηματιστήριο, παρά τα πρωτοσέλιδα για τον ιό που εξαπλωνόταν ραγδαία σε όλη την Κίνα. Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, οι αγορές «ανέβαιναν στο άκουσμα των ειδήσεων ότι το Πεκίνο [πιθανότατα] είχε κάνει ό,τι χρειαζόταν – παρέχοντας στήριξη όπου χρειαζόταν – για να μετριάσει το πλήγμα του κορονοϊού».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, οι προοπτικές ήταν ξαφνικά πολύ διαφορετικές. Τα κρούσματα του ιού αναφέρονταν σε μεγάλους αριθμούς στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε ελπίδας για περιορισμό του ιού στην Κίνα.

Εκείνη την ημέρα, ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs προειδοποίησε τους επενδυτές σε ένα σημείωμα ότι η διόρθωση του χρηματιστηρίου ήταν «πιο πιθανή».

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα, τα κρούσματα είχαν αυξηθεί στην Ιταλία, αυξάνονταν αργά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αγορά άρχισε τελικά να τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Όπως έγραψε ο συντάκτης του Fortune, Bernhard Warner στο καθημερινό του ενημερωτικό δελτίο Bull Sheet στις 24 Φεβρουαρίου: «Όλοι οι δείκτες δείχνουν μια από τις χειρότερες –αν όχι τη χειρότερη– συνεδρία συναλλαγών από την εμφάνιση του κορονοϊού για πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου, με τον Dow και τον S&P 500 να ανοίγουν με πτώση περίπου 2%».

Σύντομα, η αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Μέχρι το τέλος του μήνα, «ο S&P 500 κατέγραφε την ταχύτερη πτώση (κλείνοντας 20% κάτω από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών) στην ιστορία, φτάνοντας σε αυτό το ‘επίτευγμα’ μέσα σε μόλις 16 ημέρες», έγραψε ο Detrick στην έκθεσή του.

Αλλά αποδεικνύεται ότι οι πιο τρομερές προβλέψεις για την οικονομία δεν πραγματοποιήθηκαν. Μετά από ένα ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ  των ΗΠΑ αυξήθηκε 33,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Αυτά τα κέρδη συνεχίστηκαν στο τέταρτο τρίμηνο, όταν το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε και πάλι κατά 4%, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.

Πηγή: fortune.com