Φλέγεται η Δυτική Μακεδονία: Τρία τα πύρινα μέτωπα σε Κοζάνη και Γρεβενά

Φλέγεται η Δυτική Μακεδονία: Τρία τα πύρινα μέτωπα σε Κοζάνη και Γρεβενά
Φωτιά καίει δέντρα στην περιοχή της Βαρυμπόμπης μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, Τρίτη 03 Αυγούστου 2021. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Βαρυμπόμπη, όπου οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, κυρίως με τα εναέρια μέσα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα πριν από λίγο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε τρία σημεία στη Δυτική Μακεδονία. Καίει ακόμα και η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή ανάμεσα σε Κοζάνη και Γρεβενά.

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια ακόμα περιοχή της χώρας που είναι σε συναγερμό εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε εξέλιξη παραμένουν τρεις δασικές πυρκαγιές στην περιοχή, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τιτάνια μάχη για να περιορίσει τα ενεργά μέτωπα.

Εκτός από την πυρκαγιά στα όρια του Διλόφου και Πενταλόφου Κοζάνης και Σαμαρίνας Γρεβενών, που κατακαίει δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή από την Κυριακή και είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά, χθες Τρίτη 3 Αυγούστου σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές, στην Οινόη Κοζάνης η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, στη Ζωοδόχο Πηγή, στα όρια με την Ημαθία, που βρίσκεται σε συνθήκες εξέλιξης, και στο Φελλί Γρεβενών όπου βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη ένα μέτωπο φωτιάς, το οποίο εκτείνεται σε μία απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων μέχρι και το Καρπερό.

Χιλιάδες καμένα στρέμματα στη Δυτική Μακεδονία

Παρά το δύσβατο της περιοχής στην περιοχή του Φελλίου οι πυροσβέστες έχουν δημιουργήσει με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων αντιπυρικές ζώνες, ενώ η φωτιά χθες το βράδυ, λόγω και της αλλαγής της φοράς των ανέμων, είχε κατεύθυνση προς τον ποταμό Αλιάκμονα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά έχει ήδη έχει κάψει αρκετές χιλιάδες στρέμματα δρυός και κέδρων, ενώ μετά την αλλαγή της φοράς του ανέμου καίει χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου κοντά στο Φελλί των Γρεβενών και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω και των ισχυρών ανέμων σε μεγάλη έκταση, ανάμεσα στο Καρπερό και στον παλιό οικισμό Ελάφι.

Ήδη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ζητηθεί εναέρια μέσα, προκειμένου να ελέγξουν τα τρία πύρινα μέτωπα, που είναι σε εξέλιξη.