Folli Follie: Το τελευταίο μίλι

Folli Follie: Το τελευταίο μίλι
Το λογότυπο της εταιρείας Folli Follie, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. Τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρίας Folli Follie και πέντε μελών του ΔΣ μέχρι του ποσού των 160 χιλιάδων ευρώ διέταξε με προσωρινή εντολή της η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ειρήνη Κατινιώτη. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αίτηση 3 επενδυτών και μιας ξένης εταιρίας που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την συζήτηση της κύριας αίτησης και αφορά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ. Εκτιμάται δε ότι είναι σημαντική, ανεξαρτήτως του ειδικού ποσού γιατί ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές να επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν το νομικό δικαίωμα αποζημίωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι διαπραγματεύσεις για την ενδιάμεση χρηματοδότηση- Οι εξασφαλίσεις, τα δεσμευμένα μετρητά και ο κλοιός της πανδημίας που έφερε ζημιά 6 εκατ. ευρώ.

Το «τελευταίο μίλι» πριν την πύλη εξόδου από την κρίση και την πορεία εξυγίανσης δείχνει να διανύει η Folli Follie, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αισιόδοξη ότι εντός των ημερών θα είναι σε θέση να υποβάλλει προς έγκριση στους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας και κατόπιν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οριστική αίτηση εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένης σύμβασης ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα με ενδιαφερόμενο fund την παροχή ρευστότητας και βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος, στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που έλαβε χώρα χθες στα γραφεία της στον Άγιο Στέφανο, στον απόηχο των δικαστικών εξελίξεων με αιχμή την προφυλάκιση των βασικών μετόχων, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Πρόκριμα για την συμφωνία ενδιάμεσης χρηματοδότησης είναι η εξασφάλιση των νέων δανειστών της εταιρείας με εγγυήσεις. Με δεσμευμένη περιουσία, ακίνητα και μετρητά, ο υποψήφιος επενδυτής καλείται να κάνει υπέρβαση και να πιστέψει στο όραμα της επόμενης μέρας για την εταιρεία, που βρέθηκε στο παρά 5′ της πτώχευσης αλλά επιβιώνει, χάρης στο ικανό ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την αποφασισμένη νέα διοίκηση. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο brand είναι το μεγάλο στοίχημα.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως το Μινιόν που ανήκει στην Folli Follie Holdings S.A., είναι δεσμευμένο από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως και το πακέτο μετοχών στη Dufry αλλά και μετρητά. Πρόσφατα δεσμεύθηκε ποσό 2 εκατ. ευρώ μέρισμα από τη θυγατρική της στη Βουλγαρία ενώ συνολικά τα μετρητά που έχουν δεσμευθεί ανέρχονται σε 4,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία σε μια συγκυρία που οι πωλήσεις φθίνουν, σε συνέχεια του σοκ του lockdown, που προκάλεσε ζημιά στο σύνολο του λιανεμπορίου ενώ στοίχισε 6 εκατ. ευρώ στην Folli Follie σε ένα τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, στους 19 μήνες της περιπέτειας της εταιρείας (αφότου ανέλαβε CFO της Folli Follie τον Ιανουάριο του 2019 ενώ πήρε τη θέση του CEO τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς), είναι ενήμερη φορολογικά, καλύπτει υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ούτε 1 σεντς δανεισμό.

Σημειώνεται ότι μόνο οι αμοιβές του ΔΣ σε ετήσια βάση ξεπερνούσαν τα 1,2 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2018) ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μήνα η εταιρεία πληρώνει 1,5 εκατ. ευρώ – εκτός από μισθούς και προμηθευτές – σε υποχρεώσεις στο δημόσιο και ταυτόχρονα καλείται να στηρίζει το δίκτυο καταστημάτων καλύπτοντας τα κενά που αφήνουν τα συμβόλαια με τους οίκους ένδυσης και μόδας που δεν ανανεώνονται. Ενδεικτικά σημειώνεται η συνεργασία με τη Nike, που περιορίζεται σταδιακά μέχρι το 2023, με συνέπεια στο μεσοδιάστημα κάποια καταστήματα να κλείνουν και άλλα να μετακινούνται προκαλώντας ανακατατάξεις στο δίκτυο. Συνολικά η εταιρεία έχει χάσει 42 σήματα από το χαρτοφυλάκιό της και καθώς αντιμετωπίζεται ως “αφερέγγυα” δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να αντικαταστήσει τη δραστηριότητα που χάνει. Η συγκυρία της πανδημίας ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση της κι ως εκ τούτου αυτό το “τελευταίο μίλι” για την οριστική συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης που θα επισφραγίσει τη βιωσιμότητά της και την αίτηση εξυγίανσης στο πλαίσιο του ΠτΚ, άρθρο 106 βδ, είναι το πιο καθοριστικό.