φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου

φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου
epa10297699 European Commission President Ursula von der Leyen addresses a joint press conference with Moldova's President Maia Sandu (not pictured) following their meeting in Chisinau, Moldova, 10 November 2022. Von der Leyen is in Chisinau to support Moldova's effort in joining the European Union and to aid in the refugee crisis amid the ongoing war in neighboring Ukraine. EPA/DUMITRU DORU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η Ρωσία προτιμά να καίει το φυσικό αέριο της παρά να το πουλά", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά, κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20.

Η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν.

Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.