Ford εναντίον Tesla: Δύο προσεγγίσεις στην επιστροφή στη δουλειά

Ford εναντίον Tesla: Δύο προσεγγίσεις στην επιστροφή στη δουλειά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο CEO της Ford, Jim Hackett, είναι γνωστός υποστηρικτής της «σχεδιαστικής σκέψης» - μιας προσέγγισης στην επίλυση προβλημάτων που δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση και στις ανάγκες των χρηστών. Σε απόλυτη αντίθεση με την προσέγγιση της Ford βρίσκεται ο Elon Musk ο οποίος ενεπλάκη σε ένα …διαφορετικό είδος «διαλόγου».

του Clay Chandler

Την περασμένη Δευτέρα, οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ ξεκίνησαν εκ νέου την παραγωγή, η οποία είχε κλείσει τον Μάρτιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συμφωνία επανεκκίνησης έρχεται ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων – μεταξύ των εταιρειών, του Σωματείου Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία, του κοινοβουλίου του Μίσιγκαν που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, και της Gretchen Whitmer, κυβερνήτη της Πολιτείας που προέρχεται από τους Δημοκρατικούς.

Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν καθόλου εύκολες. Όμως, τα διευθυντικά στελέχη των Big Three – General Motors, Ford και Fiat-Chrysler – εν τέλει έπεισαν τους ηγέτες των συνδικάτων ότι θα λάβουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στη δουλειά.

Όταν επιστρέψουν, οι εργάτες στα εργοστάσια των τριών εταιρειών θα εξεταστούν ενδελεχώς για να εξασφαλιστεί ότι είναι υγιείς. Επιπλέον, θα λάβουν μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό προσώπου ή γυαλιά ασφαλείας, και θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να βάζουν τακτικά αντισηπτικό στα χέρια τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι χώροι θα χωριστούν με την τοποθέτηση πλαστικών πάνελ. Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός θα απολυμαίνονται μετά το τέλος κάθε βάρδιας. Και η Ford φέρεται να δοκιμάζει ηλεκτρονικά βραχιόλια που θα ειδοποιούν τους εργαζομένους εάν βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων μεταξύ τους.

Σύμβουλοι σχεδιασμού μέσα από την εταιρεία αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες εμπλέκονται ενεργά στην επεξεργασία αυτών των νέων τρόπων εργασίας. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, ο CEO της Ford, Jim Hackett, είναι γνωστός υποστηρικτής της «σχεδιαστικής σκέψης» – μιας προσέγγισης στην επίλυση προβλημάτων που δίνει έμφαση στην ενσυναίσθηση και στις ανάγκες των χρηστών.

Σε απόλυτη αντίθεση με την προσέγγιση της Ford βρίσκεται ο Elon Musk. Προσπαθώντας να επανεκκινήσει τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της Tesla στην Καλιφόρνια, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενεπλάκη σε ένα …διαφορετικό είδος «διαλόγου».

Τη Δευτέρα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή έγκριση από την Πολιτεία, η Tesla έδωσε εντολή στους 10.000 εργαζομένους της να επανέλθουν στην εργασία τους. Ο Musk έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο lockdown, το οποίο αποκάλεσε «φασιστικό», και ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση του ιού θα αποδειχθούν πιο καταστροφικά από την ίδια την πανδημία.

Η Tesla ανακοίνωσε ότι θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο: «Παίρνουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να εκπαιδεύσουμε επαρκώς το προσωπικό μας και όλοι οι εργαζόμενοί μας πρέπει να ολοκληρώσουν ένα διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης προτού επιστρέψουν στην εργασία τους».

Παραμένει άγνωστο εάν τα μέτρα αυτά επαρκούν για να καθησυχάσουν τους εργαζομένους του εργοστασίου. Η Tesla είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ όπου οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στα συνδικάτα του κλάδου. Όπως μεταδίδει το Vox, ο Musk έχει υιοθετήσει μια σειρά τακτικών για να αποτρέψει τα μέλη του προσωπικού από το να εγγραφούν στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία.