«Forest for Change» για τη 2021 London Design Biennale

«Forest for Change» για τη 2021 London Design Biennale
pexels
Οι επισκέπτες θα μπορούν να περνούν μέσα από αυτόν τον λαβύρινθο δέντρων και να ανακαλύψουν ένα «διάσελο» στο οποίο θα υπάρχει περίπτερο που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική Project Everyone και θα είναι αφιερωμένο στους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ένας δάσος θα υψωθεί στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο εγκατάστασης που ετοιμάζει η σχεδιάστρια σκηνικών Es Devlin για τη φετινή Design Biennale της πόλης. Το «Forest for Change» θα καλύψει όλη την αυλή του Somerset House, όπου θα φιλοξενηθεί η μπιενάλε από 1 έως 27 Ιουνίου και θα αποτελείται από 400 δέντρα 23 ποικιλιών που φύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βόρεια Ευρώπη.

«Όταν πριν πολλά χρόνια με ξενάγησαν για πρώτη φορά στο Somerset House, ανακάλυψα ότι οι αρχές του διαφωτισμού πάνω στις οποίες συνελήφθη ως ιδέα το κτήριο απαγόρευαν απολύτως την παρουσία δέντρων στην αυλή» είπε η Devlin, η οποία είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της μπιενάλε. «Βεβαίως, το πρώτο που θελήσαμε να κάνουμε έχοντας κατά νου τη φετινή μπιενάλε ήταν να αντιτάξουμε σε αυτή τη στάση κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση το να επιτρέψουμε σε ένα δάσος να κάνει κατάληψη όλης της αυλής» τόνισε.

«Δουλεύουμε στενά με τον σχεδιαστή τοπίου Phil Jaffa και τους κηπουρούς του Scotscape, και παίρνουμε δέντρα από φυτώριο το οποίο, στο τέλος της μπιενάλε, θα τα μεταφέρει σε καινούργια δάση» υπογράμμισε, μιλώντας στο Dezeen, η Devlin. Σύμφωνα με το φυτώριο, όταν μεγαλώσουν τα 400 δέντρα θα «παγιδεύσουν» περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ή, το ισοδύναμο των εκπομπών από 600 πτήσεις Λονδίνο-Σίδνεϊ.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περνούν μέσα από αυτόν τον λαβύρινθο δέντρων και να ανακαλύψουν ένα «διάσελο» στο οποίο θα υπάρχει περίπτερο που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική Project Everyone και θα είναι αφιερωμένο στους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη. «Σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό γλυπτό με τα φωτεινά χρώματα των στόχων, στο οποίο θα δείχνεται η πρόοδος για κάθε στόχο αλλά και θα προτείνονται τρόποι για την εμπλοκή του καθενός από εμάς και την αλλαγή της οπτικής μας και της συμπεριφοράς μας» πρόσθεσε η Es Devlin.

Στη φετινή εκδήλωση, η οποία θα εξερευνά το πώς το ντιζάιν μπορεί να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από έξι ηπείρους και πολλές χώρες και πόλεις: από την Ανταρκτική μέχρι τη Μέση Ανατολή και από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Βενεζουέλα. Μετά τον επαναπρογραμματισμό της λόγω της πανδημίας – ο αρχικός ήταν για Σεπτέμβριο του 2020 –, η τρίτη London Design Biennale θα προσφέρει μονής κατεύθυνσης διαδρομή και εισιτήρια με συγκεκριμένη ώρα ώστε να εξασφαλίζεται η επιβεβλημένη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών. Για όσες και όσους δεν θα μπορέσουν να είναι για διάφορους λόγους παρόντες θα υπάρχει ψηφιακό πρόγραμμα.