Φόροι: Πώς θα εξελιχθεί η μείωσή τους – Οι δύο βασικές προϋποθέσεις

Φόροι: Πώς θα εξελιχθεί η μείωσή τους – Οι δύο βασικές προϋποθέσεις
Photo: pixabay.com
Πότε και πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών που θα εξαγγελθεί στην ΔΕΘ. Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις.

Τάσος Δασόπουλος

Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών φέρνουν στο προσκήνιο ξανά κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εν όψει ΔΕΘ με προοπτική ολοκλήρωσης του μέχρι και το 2023.

Οι προϋποθέσεις για τη μείωση φόρων είναι δύο. Η πρώτη είναι να επιβεβαιωθεί στην πράξη το γεγονός ότι και το 2021 θα επαναληφθεί η «δημοσιονομική ελευθερία» για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να έχει την αναμενόμενη ανάκαμψη από το 2021 και μετά και να έχει καλές επιδόσεις στην απορρόφηση πόρων και από το Ταμείο ανάκαμψης αλλά και από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2017.

Θεωρώντας ότι οι προϋποθέσεις αυτές είναι δεδομένες στις εξαγγελίες της ΔΕΘ θα περιλαμβάνεται η επανεκκίνηση του προγράμματος μείωσης φόρων και εισφορών από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ειδικότερα αναμένεται να εξαγγελθεί:

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2021 και από 1% το 2022 και το 2023. Μαζί με την μείωση κατά 0,9% που ισχύει από φέτος θα ολοκληρώσει μια συνολική παρέμβαση μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%. Μάλιστα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει υψηλό μεταρρυθμιστικό προφίλ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί έστω και εμμέσως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αποτελεί μια παράλληλη φορολογία σε βασική κλίμακα στην φορολογία εισοδήματος. Το σχέδιο είναι σε πρώτη φάση να καταργηθεί τελείως η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και τα 20.000 ευρώ (σήμερα απαλλάσσονται τα εισοδήματα ως 12.000 ευρώ) ώστε να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη και να μειωθούν οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα. Σε δεύτερη φάση τα έτη 2022 και 2023 αναμένεται η πλήρης κατάργηση του φόρου που αποτελεί κληρονομία των μνημονίων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με στόχο μαζί με την μέση μείωση του 22% που ίσχυσε το 2019 και θα ισχύσει και φέτος, ο βασικός φόρος για τα ακίνητα θα μειωθεί συνολικά κατά 30% όπως προέβλεπε και η σχετική προεκλογική εξαγγελία.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% αναμένεται να προχωρήσει μάλλον το 2022, υλοποιώντας την εξαγγελία για μείωση των εταιρικών φόρων από το 28% στο 24%.

Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει σε ετήσια βάση με ένα μη αναλογικό ποσό από 650 έως και 1.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η σταδιακή μείωση του τέλους είναι πιθανό να ξεκινήσει από το 2022 για να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά σε δημοσιονομικό επίπεδο το 2021.

Η μείωση κατά δύο μονάδες του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από 13% στο 11% καθώς και ενδεχόμενες αλλά και μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος είναι εντός της ατζέντας αλλά μάλλον προς το τέλος της. Αυτά, αναμένεται να μπουν σε φάση υλοποίησης αν η οικονομία έχει φτάσει σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, μέσω ψηφιοποίησης των ελέγχων και έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή από το 2023.

Πηγή: news247.gr