Φορείς, κοινωφελή ιδρύματα και επιχειρήσεις στηρίζουν με δωρεές τη μάχη κατά του κορωνοϊού

Φορείς, κοινωφελή ιδρύματα και επιχειρήσεις στηρίζουν με δωρεές τη μάχη κατά του κορωνοϊού
Γυναίκα φορώντας μάσκα, περπατά έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναπνευστήρες, μάσκες κλινοσκεπάσματα και ιατρικό προσωπικό που καλύπτουν τα κενά του συστήματος Υγείας.

Η προσφορά στον τελικό καταναλωτή ενός καλού προϊόντος ή μιας υψηλού επιπέδου υπηρεσίας, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν σε μια εταιρεία τη διάρκειά της στο χρόνο. Αν το κοινό παραμένει πιστό σε ένα brand, αυτό οφείλεται, κυρίως, στο ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, οι οποίοι αισθάνονται ότι επενδύουν τα χρήματά τους σε κάτι που αξίζει.

Ισχυροί μακροχρόνιοι δεσμοί χτίζονται όταν οι διοικήσεις των εταιρειών δεν βλέπουν τους πελάτες ως αριθμούς από τους οποίους εξασφαλίζουν πωλήσεις, αλλά όταν η φιλοσοφία τους στηρίζεται στη λογική του «Doing Well by Doing Good». Όταν δηλαδή αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξή τους είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών της και αποφασίζουν να επιστρέψουν μέρος των κερδών τους μέσω διάφορων δράσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ένα ισχυρό «crash test» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες, εκτός από την κρίση που έπρεπε να διαχειριστούν στο εσωτερικό τους, έπρεπε ταυτόχρονα να συνεχίσουν να στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό, την στιγμή που τους έχει περισσότερο ανάγκη. Όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το σύστημα Υγείας, το οποίο ανέκαθεν υπολειτουργούσε με περιορισμένους κρατικούς πόρους και ελλείψεις τις οποίες έσπευδε να καλύψει, κάθε φορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εταιρείες, θεσμικοί φορείς, Ιδρύματα και Ενώσεις, δίνουν το καλό παράδειγμα, περνώντας το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη, το φιλότιμο και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, είναι υπεράνω όλων.

Δωρεές 10 9,5 εκατ. ευρώ από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΙΣΝ

Πολύ πριν φτάσουμε στο στάδιο της καραντίνας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, είχε πραγματοποιήσει τέλη Ιανουαρίου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρώντας σε δωρεά ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής νοσοκομείων, καθώς επίσης και για την αγορά κλινοσκεπασμάτων. Με την υπογραφή του μνημονίου χορηγίας, η ΕΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει τα έξοδα για την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των δημόσιων νοσοκομείων της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, καθώς και για την αγορά κλινοσκεπασμάτων για τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωνε τις νέες δωρεές του ιδρύματος στο ΕΣΥ, οι οποίες ανέρχονταν σε 3,5 εκατ. ευρώ και εντάσσονταν στο πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος όπου σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού παρουσιάστηκαν τα σχέδια τριών νέων νοσοκομείων σε Σπάρτη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα δωρεά ύψους 3,5 εκ. ευρώ προοριζόταν για την αναμόρφωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) του νοσοκομείου Ευαγγελισμού.

Η αλληλεγγύη των επιχειρήσεων

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, φανερώνοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο, ήταν και η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η διοίκηση της οποίας παρέδωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Άμεση ήταν η αντίδραση και από τον κλάδο των τροφίμων με την ΓΙΩΤΗΣ να δωρίζει 20 αναπνευστήρες στο υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που βιώνει η χώρα μας, με αίσθημα ευθύνης προβαίνει στη δωρεά προς το υπουργείο Υγείας 20 σύγχρονων αναπνευστήρων για την επάνδρωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Ελλάδας, στηρίζοντας το δύσκολο έργο των υγειονομικών αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε όμως και η Motor Oil καλύπτοντας εξ ολοκλήρου το κόστος 50 καινούριων αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να εξοπλιστούν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες είναι κατάλληλοι για την εντατική θεραπεία ενηλίκων, παίδων και νεογνών και διαθέτουν ειδικό μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων.

Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας δωρίζοντας με τη σειρά της 11 σύγχρονους αναπνευστήρες για τον άμεσο εξοπλισμό και την ενίσχυση των αυξανόμενων αναγκών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ανακοίνωσή της, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, στηρίζει την εθνική προσπάθεια και το δύσκολο έργο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας του ιού COVID-19 και στέκεται στο πλευρό όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Από τον χώρο της ένδυσης-υπόδυσης ο Όμιλος H&M δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη παραγωγής προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού τον οποίο θα διαθέσει σε νοσοκομεία και σε εργαζόμενους στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ειδικότερα, ο όμιλος θα χρησιμοποιήσει τη δυναμική της εφοδιαστικής του αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων αγοραστικών λειτουργιών και των συστημάτων εφοδιασμού και διανομής, για να ξεκινήσει να παραδίδει τον εξοπλισμό το συντομότερο. Οι ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρίας σε όλο τον κόσμο εργάζονται συλλογικά σε αυτή την πρώτη προσπάθεια που γίνεται, για να υποστηρίξουν χώρες και κοινότητες παγκοσμίως.

Σε ενίσχυση του αγώνα κατά του Covid-19 προχώρησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία εξασφάλισε και δωρίζει στο υπουργείο Υγείας 100.000 μάσκες για να αξιοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ και τους λειτουργούς του στη μάχη κατά της μετάδοσης κορωνοϊού στην κοινότητα,

Κινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Σήμερα η Novartis ανακοίνωσε πως θα δωρίσει έως και 130 εκατομμύρια δόσεις υδροξυχλωροκίνης για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η υδροξυχλωροκίνη και μία συγγενική δραστική ουσία, η χλωροκίνη, αυτή τη στιγμή υπόκεινται σε αξιολόγηση μέσω κλινικών δοκιμών, για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

Μέσω της θυγατρικής της Sandoz, θα επιδιώξει τις κατάλληλες ρυθμιστικές εξουσιοδοτήσεις και αφού λάβει έγκριση, θα συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για την παροχή αυτού του φαρμάκου στους ασθενείς που το χρειάζονται. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δέσμευση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης σχετικά με τη δημιουργία από τη Novartis Ταμείου Απόκρισης στην νόσο COVID-19, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, τις συνεργασίες για την ανάπτυξη θεραπειών και τη σταθεροποίηση των τιμών βασικών φαρμάκων.

Τέλος, θετική είναι και η ανταπόκριση από έναν κλάδο που έχει πληγεί όσο κανείς άλλος μέχρι στιγμής – αυτός των αερομεταφορών – με την Lufthansa να παραδίδει μαθήματα αλληλεγγύης διαθέτοντας το προσωπικό της με ιατρική κατάρτιση στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας με ιατρική κατάρτιση θα μπορούν να εργαστούν εθελοντικά σε ιδρύματα περίθαλψης με τον γνωστό γερμανικών συμφερόντων αερομεταφορέα να καταβάλλει κανονικά τον μισθό τους.