Φόρο σε 70.000 επιχειρήσεις θέλει να βάλει η Κομισιόν- Σε τι στοχεύει με αυτό

Φόρο σε 70.000 επιχειρήσεις θέλει να βάλει η Κομισιόν- Σε τι στοχεύει με αυτό
epa08445948 A view of the European Commission headquarters building Berlaymont as the sun goes down in the European district in Brussels, Belgium, 26 May 2020. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις, που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο συζήτησης στην Κομισιόν, θα είχε τη μορφή μιας ετήσιας πληρωμής για τη χρήση της ενιαίας αγοράς και θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας.

Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επίτροπος ζήτησε από τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την επιβολή νέων φόρων, μεταξύ άλλων και ενός ετήσιου φόρου σε 70.000 μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που λαμβάνονται για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη του μπλοκ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Johaness Hahn είπε πως δεν υπάρχει άλλη πρακτική εναλλακτική από το να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες πηγές άμεσων εσόδων- ή «ίδιοι πόροι»- για να εξυπηρετηθεί το χρέος που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις πηγές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ένας ετήσιος φόρος ύψους 10 δισ. ευρώ που, κατά τον κ. Hahn θα επηρέαζε 70.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη με παγκόσμιο τζίρο που ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Όπως επισήμανε, στόχος είναι το αργότερο έως το τέλος του 2027 να υπάρχει μια λειτουργική, σταθερή ροή νέων πόρων στον προϋπολογισμό, ύψους 15-20 δισ. ευρώ ετησίως.

Η μόνες άλλες επιλογές για αύξηση των εσόδων θα είναι ένας πολιτικά απαράδεκτος περιορισμός των δαπανών ή υψηλότερες συνεισφορές στον προϋπολογισμό από τα κράτη μέλη, εξήγησε.

Κατά τον κ. Hahn, ο φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις, που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο συζήτησης στην Κομισιόν, θα είχε τη μορφή μιας ετήσιας πληρωμής για τη χρήση της ενιαίας αγοράς. Η κλίμακα αυτού του «τέλους πρόσβασης» θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να χωρίζονται σε δυο ή τρεις κατηγορίες.

Όπως αναφέρουν οι FT, η πρόταση αποτελεί μέρος ενός «μενού» πιθανών επιλογών για αύξηση εσόδων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα διασυνοριακό τέλος για τις εκπομπές άνθρακα, έσοδα από την επέκταση του προγράμματος εμπορίας εκπομπών ρύπων και φόρο επί των ψηφιακών επιχειρήσεων.

Ο κ. Hahn επέμεινε πως οι νέες φορολογικές προτάσεις «δεν στοχεύουν σε μεμονωμένους φορολογούμενους, αλλά από την άλλη πλευρά ταιριάσουν απόλυτα στις πολιτικές μας προτεραιτότητες», όπως η αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.