Φορολογικά κίνητρα για συναλλαγές μέσω καρτών από το Υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικά κίνητρα για συναλλαγές μέσω καρτών από το Υπουργείο Οικονομικών

Ακατάσχετος ο τραπεζικός λογαριασμός για χρέη, εφόσον οι συναλλαγές γίνονται με κάρτες.

Φορολογικά κίνητρα για συναλλαγές μέσω καρτών προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι κληρώσεις δώρων, η μείωση της τραπεζικής προμήθειας και οι ακατάσχετες εισπράξεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Παράλληλα, εξετάζεται να ισχύει το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς ιδιώτες, τράπεζες και εφορία υπό την προϋπόθεση πως οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω καρτών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους επιχειρηματίες που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω «πλαστικού» χρήματος, το Υπουργείο εξετάζει το ακατάσχετο για χρέη προς τράπεζες και εφορία.

Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε πως στόχος είναι η απλοποίηση της φορολογικής διαδικασίας και το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή σχέδιο νόμου σχετικά με τις συναλλαγές μέσω καρτών. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ένα ακόμη σημείο φορολογικού ενδιαφέροντος στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι και η παράταση της παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής. Πρόκειται για 11.500 υποθέσεις που αν παραγραφούν το Δημόσιο θα χάσει έσοδα αρκετών εκατομμυρίων. Κάτι αντίστοιχο μελετάται και για τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2015.