Το φορολογικό αλαλούμ της κυβέρνησης

Το φορολογικό αλαλούμ της κυβέρνησης

Ποιες είναι οι αλλαγές και ποια τα «θολά» σημεία στην φορολογία.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, καθώς αρκετά είναι τα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων. Οι αλλαγές τις οποίες προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στο στάδιο της εσωτερικής διαβούλευσης, πριν κατατεθούν στην Βουλή.

Τα ζητήματα που δημιουργούν την μεγαλύτερη ασάφεια, προβληματίζοντας τους φορολογούμενους είναι τα εξής:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών έκτακτη ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου, η οποία θα ενταχθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα 100 δόσεων. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στην ρύθμιση θα προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποπληρώσει το κεφάλαιο ή ένα μέρος αυτού. Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο στοχεύει στην άμεση εισροή χρημάτων στα ταμεία μέσω της προσέλκυσης φορολογούμενων που έχουν επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 400% της αρχικής τους οφειλής.

2. Ο ΕΝΦΙΑ
Ασάφεια επικρατεί στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δεν απέκλεισε σε πρόσφατες δηλώσεις του το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο και για το 2015, ενώ από την πλευρά της η Νάντια Βαλαβάνη επεσήμανε πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στόχος είναι η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες δεν αναμένεται να μειωθούν οριζόντια.

3. Ο ΦΠΑ
Μία ζώνη που παραμένει επίσης «γκρίζα» είναι αυτή του ΦΠΑ. Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθεί αύξηση στον ΦΠΑ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αύξησή στα ποτά, στα τσιγάρα και στα τυχερά παιχνίδια. Αυτό, ωστόσο, διαψεύστηκε στην συνέχεια από το Υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας και εδώ αναπάντητα ερωτήματα.

4. Μισθωτοί με «μπλοκάκι»
Με την κλίμακα των μισθωτών αναμένεται να φορολογηθούν και φέτος οι μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με «μπλοκάκι». Το αφορολόγητο, επομένως, παραμένει για αυτούς στα 9.550 ευρώ και δεν υπάγονται στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, βάσει της οποίας επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το γόρδιο δεσμό της τήρησης της προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ για την θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους και από την άλλη με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δηλαδή τα άδεια δημόσια ταμεία που πρέπει να γεμίσουν προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Τρεις επιλογές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές