Φορολογικός οδηγός για επιχειρήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι το τέλος του χρόνου

Φορολογικός οδηγός για επιχειρήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι το τέλος του χρόνου

Δείτε τις σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Συνεπείς στη δέσμευση μας να σας προσφέρουμε επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με όλα τα τρέχοντα φορολογικά θέματα, συντάξαμε τον παρακάτω πίνακα υποχρεώσεων που περιλαμβάνει τις συχνότερα απαντώμενες
φορολογικές υποχρεώσεις, και οπωσδήποτε δεν αποτελεί πλήρη οδηγό φορολογικών υποχρεώσεων της επιχείρησης
σας.

Παρακρατούμενοι Φόροι

Για ποσά φόρων που παρακρατήθηκαν τον Σεπτέμβριο Μέχρι 28 Νοεμβρίου

– Υποβολή δήλωσης για το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στο εισόδημα από:
– Μερίσματα
– Τόκους
– Δικαιώματα, εφόσον ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει την φορολογική κατοικία του και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω ποσά παρακρατηθέντων φόρων αποδίδονται μέχρι την 30 Νοεμβρίου. Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση αλλοδαπού δικαιούχου όταν υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και της χώρας εγκατάστασης του αλλοδαπού δικαιούχου, μέσω της οποίας προβλέπεται ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, και ο αλλοδαπός δικαιούχος έχει αποστείλει το σχετικό πιστοποιητικό που προβλέπεται από την διμερή σύμβαση, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις της διμερούς σύμβασης.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου υποβολή δήλωσης και απόδοση του φόρου που παρακρατήθηκε στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Μισθούς προσωπικού
– Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης
– Αμοιβές μελών ΔΣ
– Αποζημίωση του Ν. 2112/1920 λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ή για οποιοδήποτε λόγο διακοπής της σχέσης η οποία συνδέει το φορέα με το δικαιούχο της αποζημίωσης
– Αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο ή αλλοδαπή νομική οντότητα που διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα μέσω της οποίας παρέχει τις υπηρεσίες.

Άλλες προθεσμίες Μέχρι 20 Νοεμβρίου

– Απευθείας ηλεκτρονική υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος των συναλλαγών μηνός Οκτωβρίου (εισπράξεις και πληρωμές πάσης φύσεως) μεταξύ νομικών προσώπων που λειτουργούν στην Ελλάδα και μη κατοίκων.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου

– Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών της παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 για το ημερολογιακό έτος 2015, για όλους τους υπόχρεους ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου

– Πληρωμή της τρίτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από τις διατάξεις ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων και τελών

Μέχρι 15 Νοεμβρίου

– Καταβολή χαρτοσήμου για δάνεια που συνάφθηκαν και καταχωρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία εντός του μηνός Οκτωβρίου μεταξύ εμπόρων ή μεταξύ εμπορικών εταιρειών ή μεταξύ εμπόρων και εμπορικών εταιρειών, καθώς και μεταξύ εμπόρων ή εμπορικών εταιρειών και οποιουδήποτε τρίτου.

Μέχρι 28 Νοεμβρίου

– Υποβολή αρχικού ανακεφαλαιωτικού πίνακα (listing) μέσω του συστήματος TAXISNET με τον οποίο δηλώνονται τα τιμολογηθέντα εντός του Οκτωβρίου ποσά ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. για αποκτήσεις και παραδόσεις αγαθών καθώς και για παροχή ή λήψη υπηρεσιών.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου

– Υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων χρεωστικών, πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Οκτωβρίου στον δικτυακό κόμβο TAXISNET και καταβολή του οφειλόμενου φόρου των χρεωστικών δηλώσεων

– Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο. Η υποχρέωση υποβολής υφίσταται εφόσον η αξία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών έχει υπερβεί το κατώφλι εξομοίωσης το οποίο για το έτος 2016 έχει καθοριστεί στο ύψος των EUR 150 000 για τις αφίξεις και EUR 900.00 για τις αποστολές.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας  

Μέχρι 15 Νοεμβρίου  

– Ηλεκτρονική υποβολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) του ετήσιου πίνακα προσωπικού ο οποίος περιλαμβάνει την επωνυμία, το είδος, τον τόπο λειτουργίας και το ΑΦΜ της επιχείρησης καθώς και τα στοιχεία ενός εκάστου των απασχολούμενων σε αυτή μισθωτών.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου  

– Πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ και λοιπών ασφαλιστικών ταμείων μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου.

– Υποβολή της Α.Π.Δ. για τη μισθολογική περίοδο Οκτωβρίου 2016

Πηγή: KPMG