Φορτίστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή «παγιδευτείτε» στο αεροδρόμιο

Φορτίστε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή «παγιδευτείτε» στο αεροδρόμιο

Η Βρετανία ζητά πλέον από τους επιβάτες όλων των πτήσεων να έχουν φορτισμένα κινητά, tablet και laptop προτού περάσουν από τον έλεγχο χειραποσκευών.

Ένας καινούριος «βραχνάς» ήρθε για να μείνει για τους ταξιδιώτες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς φαίνεται πως το πρωτοφανές μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς μη φορτισμένων ηλεκτρονικών συσκευών σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ που επέβαλαν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και εφάρμοσαν η Μεγ. Βρετανία και η Γερμανία, επεκτείνεται και σε επιβάτες άλλων πτήσεων.

Έτσι σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως επέκτεινε το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς μη φορτισμένων ηλεκτρονικών συσκευών στους επιβάτες όλων των πτήσεων.

«Συνιστάται στους επιβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την άφιξη και την αναχώρηση, να βεβαιώνονται ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους είναι φορτισμένες», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών, προσθέτοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι ταμπλέτες δεν θα επιτρέπεται να μεταφερθούν στο αεροπλάνο».

Για λόγους ασφαλείας, το υπουργείο δεν διευκρινίζει ποιους προορισμούς αφορά ιδιαίτερα το μέτρο, το οποίο προστίθεται στη δέσμη μέτρων ασφαλείας που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας ελέγχουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αεροπορικών μεταφορών.

«Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, θα μπορούν να ζητούν από τους κατόχους να ανάψουν τις συσκευές του, περιλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων. Οι μη φορτισμένες συσκευές δεν θα γίνονται δεκτές στην πτήση» και «ο επιβάτης θα είναι δυνατόν επίσης να υπόκειται σε συμπληρωματικούς ελέγχους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ταμπλέτες, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να υποκρύπτουν εκρηκτικούς μηχανισμούς», εξήγησε αρμόδια πηγή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας αποφασίσθηκε συνεπεία της αυξημένης αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανίχνευσης κινδύνου επιθέσεων από τζιχαντιστές που επιστρέφουν από τη Συρία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι περί τους 400 Βρετανοί έχουν πολεμήσει ή πολεμούν στη Συρία και «σχεδιάζουν να μας επιτεθούν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Διαβάστε ακόμη:

Σε «συναγερμό» οι αρχές των ΗΠΑ υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

Ο ηγέτης του «Ισλαμικού κράτους» καλεί σε ιερό πόλεμο

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη