Fortune: Γιατί η Ισπανία είναι ο «μπαμπούλας» της Ελλάδας

Fortune: Γιατί η Ισπανία είναι ο «μπαμπούλας» της Ελλάδας

Τα πράγματα δυσκολεύουν για την ελληνική κυβέρνηση και το στρες έχει αρχίσει να φαίνεται.

Του Geoffrey Smith

Ο μεγαλύτερος εχθρός της νέας ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφύγει την παγίδα χρέους δεν είναι η «κακιά Γερμανία» και οι υπόλοιποι βορειοευρωπαίοι, αλλά η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι δύο χώρες που χρειάστηκαν κι εκείνες προγράμματα χρηματοδότησης τα πέντε τελευταία χρόνια.

Αυτό φυσικά δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

Η ιστορία περιλαμβάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το σαββατοκύριακο κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι μπλοκάρουν τις ελληνικές προσπάθειες για απομείωση του χρέους και χρηματοδότηση της Αθήνας με καλύτερους όρους.

Και η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προχωρήσει σε επίπονες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Άλλωστε οι δυο τους ήταν οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης το δεύτερο μισό του 2014.

Η Ισπανία ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 50.000 τον περασμένο μήνα. Μία επίδοση που δεν έχει ξαναδεί τον Φεβρουάριο. Οι νέες προσλήψεις ανέβηκαν κατά 12,5% μέσα στο χρόνο και τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης και μαθητείας κατά 24%.

Το τελευταίο πράγμα που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, χρειάζεται, είναι να δει την Ευρωζώνη να δίνει στην Ελλάδα ό,τι ζητάει για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Κάτι τέτοιο δεν θα κοστίσει μόνο χρήματα για τους Ισπανούς φορολογούμενους (όχι όμως όσα λέει ο ίδιος), αλλά θα τον κάνει να «πιαστεί κορόιδο» επειδή αποδέχτηκε την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων στο δικό του πρόγραμμα το 2012. Επιπλέον, η κίνηση αυτή θα συνιστούσε τεράστιο δώρο για τους Podemos, οι οποίοι προηγούνται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ραχόι θα αναμετρηθεί με τους πολιτικούς τους αντιπάλους στις κάλπες του Δεκεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν πριν τις 20 του μήνα. Πιθανότατα θα περιμένει υπομονετικά μέχρι την τελευταία στιγμή ώσπου να προκηρύξει κι επίσημα τις εκλογές, με την ελπίδα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ασθμαίνουσα ισπανική οικονομία.

Μπορεί το τελευταίο έτος να έχουν προστεθεί 300.000 θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη 4,5 εκατομμύρια Ισπανοί είναι χωρίς δουλειά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Πορτογαλία του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος έχει να αναμετρηθεί στις δικές τους εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο υπό τη σκιά της πολιτικής που συνέχισε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον προκάτοχό του, του Σοσιαλιστικού κόμματος, το 2010.

Ο Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών να «σταματήσουν να ενεργούν εξυπηρετώντας τη δική τους πολιτική ατζέντα», υπονοώντας πως προτεραιότητα του είναι να ακολουθήσει το δρόμο που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Κι όμως. Προχωρά με δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος κατάλαβε πως είναι πλέον αποδεκτό να μιλήσει δημόσια και να μην συνεχίσει να διαπραγματεύεται πίσω από κλειστές πόρτες, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα τρίτο δάνειο ύψους 30-50 δισ. ευρώ. Η δήλωση αυτή ήταν εξαιρετικά αιχμηρή για τον Τσίπρα και το εσωτερικό του, στο οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέα δάνεια και σκληρούς όρους.

Εκτός από τον ντε Γκίντος, και ο Ισπανός υπουργός Κριστομπάλ Μοντόρο πρόσθεσε -στο ίδιο μήκος κύματος- πως «ό,τι κι αν συμβεί, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί λεφτά».

Την Δευτέρα ο Γιάννης Βαρουφάλης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη αρκετά χρήματα για να προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, όμως η Αθήνα ξεμένει από ρευστό γρηγορότερα από ότι περίμενε: οι εισπράξεις από τους φόρους μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 20% (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα νούμερα της κυβέρνησης. Η οικονομία επιστρέφει στην ύφεση όσο το παιχνίδι θάρρους μεταξύ της χώρας και των δανειστών της συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε την Δευτέρα στους Financial Times ότι μπορεί να εκταμιευθεί μέρος της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ νωρίτερα, εφόσον όμως η Ελλάδα συνεργαστεί με τους εταίρους της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσω της βουλής.

Αυτό είναι και το «καρότο» που έχει αυτή τη στιγμή μπροστά του ο Βαρουφάκης, όταν το Eurogroup συναντηθεί ξανά την επόμενη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής, η σύνοδος των ΥΠΟΙΚ δεν έχει εντυπωσιαστεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον οποίο βρίσκει υπερβολικό στα λόγια και φειδωλό στις λεπτομέρειες, όμως ο ίδιος υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά θα περάσει έξι μεταρρυθμιστικές προτάσεις από τη βουλή.

Μετά από όλα αυτά, ενδιαφέρον πλέον θα έχει για το ποια θα είναι η αντίδραση του σκληρού λαού της Ιβηρικής.