Fortune Greece Network: Οι Ελληνικές scaleups που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ο ρόλος της Endeavor

Fortune Greece Network: Οι Ελληνικές scaleups που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ο ρόλος της Endeavor
Στο πρώτο entrepreneurial spirit session που διοργάνωσε η πλατφόρμα του Fortune Greece Network, συμμετείχαν οι Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor Greece, Οδυσσέας Ντότσικας της TDG, Μαρία Χάτζου της Lifebit και Άγγελος Σταυράκης της Safesize - Δείτε σε βίντεο τα highlights της συζήτησης.

To πρώτο entrepreneurial spirit session powered by Endeavor Greece, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη του Fortune Greece Network.

Επιχειρηματίες – μέλη του δικτύου της διεθνούς οργανισμού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Editor in Chief του Fortune Τάσο Ζάχο για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο επιχειρηματικότητας, για την αξία του networking, για την πορεία των εταιρειών τους και για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων τους.

Παναγιώτης Καραμπίνης, Μanaging Director Endeavor Greece

O επικεφαλής της Endeavor στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο διεθνές δίκτυο του οργανισμού και στις ευκαιρίες που δίνει στα μέλη του. Όπως τόνισε σχετικά, για να γίνει κάποιος Endeavor Entrepreneur, πρέπει να πάρει θετική ψήφο από μέλη της Endeavor σε διεθνές επίπεδο, διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα σε έναν επιχειρηματία να «συναντήσει εξαιρετικού επιπέδου ανθρώπους, πολύ επιτυχημένους σε άλλες χώρες».

«Η συμμετοχή στην Endeavor είναι διεθνής και τα κριτήρια επιλογής των μελών μας είναι τα ίδια και στις 40 χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Η Endeavor είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο με 27 χρόνια operations, 2.500 εταιρείες επιλεγμένες και ένα fund, το οποίο έχει επενδύσει στις εταιρείες του δικτύου της  μέχρι στιγμής περισσότερα από 250 εκατομμύρια» τόνισε σχετικά.

Όπως συμπλήρωσε, στρατηγική επιλογή της Endeavor είναι η διασύνδεση της ελληνικής διασποράς αφενός, μεν, και αφετέρου των διεθνών κοινοτήτων στο εξωτερικό με το ελληνικό οικοσύστημα. «Οι μισές εταιρείες του προγράμματος Scale-up του οργανισμού είναι πλέον Έλληνες founders του εξωτερικού και πάνω από το 70%-80% της επιλογής των Endeavour Entrepreneurs, που είναι το μεγάλο μας πρόγραμμα, είναι πλέον Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό» τόνισε ο Παναγιώτης Καραμπίνης. 

Αναφερόμενος στις 3 εταιρίες που συμμετείχαν στο πάνελ, επισήμανε ότι δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. «Θεωρώ ότι το transformation στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα έρθει από αυτές τις εταιρείες. Ποντάρουμε πολύ στον μετασχηματισμό όλης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι 50% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν σε θέσεις υψηλής τεχνολογίας και υψηλής καινοτομίας δεν ματσάρονται. Πολύ σωστά λοιπόν κοιτάμε και την ελληνική διασπορά. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο pool από ανθρώπους με ταλέντο, κάποιοι από τους οποίους θα πρέπει να γυρίσουν. Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να γίνει εθνικός στόχος να γυρίσουν όλοι, αλλά να επιστρέψει η πλειοψηφία αυτών, καθώς αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες εξυπηρετούν και βοηθούν τη χώρα μας από το εξωτερικό».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα highlights της τοποθέτησής του:

Οδυσσέας Ντότσικας: Founder & Managing Partner TDG

 O Οδυσσέας Ντότσικας αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο δίκτυο της Endeavor, τόνισε ότι τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζει είναι η γνώση, το networking σε υψηλό επίπεδο και κυρίως η ευκαιρία να ανήκει η εταιρεία του σε ένα δίκτυο ανθρώπων που  προάγει την επιχειρηματικότητα εντός και εκτός Ελλάδας.

«Οι εταιρείες του ομίλου μας απασχολούν γύρω στους 250 επαγγελματίες. Αυτό που κάνουμε εκτείνεται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που ουσιαστικά ξεκινάει από την Κοπεγχάγη στο πιο βόρειο σημείο της και φτάνει μέχρι το Ντουμπάι και τη Λατινική Αμερική, αν το δει κάπως οριζόντια κάποιος. Η Endeavor μάς βοήθησε και με γνωριμίες στις τοπικές αγορές, αλλά και πριν μπούμε σε κάθε αγορά να καταλάβουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον» ανέφερε σχετικά.

Χαρακτήρισε τον οργανισμό ως «ανεπίσημο υπουργείο επιχειρηματικότητας της Ελλάδας» και ανέφερε ότι από την είσοδό του στο δίκτυο το 2006 μέχρι και σήμερα το οικοσύστημα στην Ελλάδα έχει αλλάξει και σε ποιότητα και σε μέγεθος όσον αφορά στις εταιρείες.

Η TDG είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ και στην Τεχνολογία Μάρκετινγκ στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της ΕΜΑΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Οι εταιρείες του ομίλου TDG, όπως η ThinkDigital, η ForestView, η TailWind και η Project Agora συνεργάζονται από το 2006 με τους μεγαλύτερους διαφημιστές και publishers της περιοχής για να προωθήσουν τον εκδημοκρατισμό της διαφήμισης και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Δείτε βασικά σημεία της τοποθέτησης του Οδυσσέα Ντότσικα:

*Για να δείτε όλο το session, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Μαρία Χάτζου Dunford Co-founder & CEO Lifebit

Η Μαρία Χάτζου αναφέρθηκε στη Lifebit, την εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο των Genomics, που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει ως στόχο τον εκδημοκρατισμό της ανάλυσης ιατρικών δεδομένων, με σκοπό τη γρήγορη διάγνωση ασθενειών και την ανάπτυξη φαρμάκων. Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας έκλεισε στα 60 εκατ. δολάρια και όπως ανέφερε θα χρησιμοποιηθεί για τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της.  «Στη Lifebit αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 100 άτομα και  μεγαλώνουμε συνεχώς την ομάδα μας. Υπολογίζω όιτ θα είμαστε γύρω στα 200 άτομα μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως παραπάνω. Οι εργαζόμενοι μας δουλεύουν από την Ευρώπη και την Ασία (Χονγκ Κονγκ), μέχρι και την Ινδία και τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενη στην επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ιατρική και τη βιολογία, η Μαρία τόνισε ότι είμαστε ήδη στο στάδιο της εξατομίκευσης στον τομέα της πρόληψης, με βάση την ανάλυση δεδομένων.

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 50% όλων των νέων φαρμάκων που εγκρίνονται από τον FDA βασίζονται σε γενετικά δεδομένα που δείχνουν πώς αυτά τα φάρμακα θα δουλέψουν σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα γενετικά δεδομένα σε συνδυασμό φυσικά με τα κλινικά και τα lifestyle δεδομένα βοηθούν ουσιαστικά στη διάγνωση και την επιταχύνουν κατά πέντε φορές, γεγονός που εξοικονομεί δισ. δολάρια στην παγκόσμια φαρμοκοβιομηχανία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορούμε να διαγνώσουμε ασθένειες από τη στιγμή που γεννιέται κάποιος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Άγγελος Σταυράκης Founder & CEO Safesize

Ο Άγγελος Σταυράκης αναφέρθηκε στη Safesize, που μέσω της τεχνολογίας «virtual fitting» χρησιμοποιεί ειδικούς πελματογράφους, σκανάρει παπούτσια και πόδια σε 3D, και μέσω αλγορίθμων προτείνει το σωστό μέγεθος παπουτσιού. Η χρηματοδότηση της Safesize ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια ευρώ και έχει ήδη συλλέξει χαρακτηριστικά για εκατομμύρια παπούτσια από 1.500 μάρκες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

«Βοηθούμε τους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μέγεθος παπουτσιού και το κατάλληλο μοντέλο, είτε αγοράζουν σε φυσικά καταστήματα, είτε online. Το πρόβλημα των επιστροφών είναι προφανές και μεγαλώνει διαρκώς, και εμείς έχουμε τη λύση. Έχουμε τη μεγαλύτερη και μοναδική βάση δεδομένων παπουτσιών στον κόσμο και βοηθούμε retailers και brands που είναι οι πελάτες μας σε 48 χώρες αυτή τη στιγμή να δώσουν καλύτερη υπηρεσία στους καταναλωτές, που αγοράζουν παπούτσια» ανέφερε σχετικά.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στο δίκτυο της Endeavor, ο Άγγελος τόνισε ότι προέκυψε από την απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά.

«Τα κεντρικά μας είναι στο Άμστερνταμ και έχουμε επίσης γραφεία στη Σλοβενία και στη Σαγκάη. Δεν σου κρύβω ότι μετά από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, ήθελα και εγώ να μπορέσω να επιστρέψω στη χώρα μου. Η Endeavor ήταν μια εξαιρετική επιλογή για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο της Ελλάδας και να μάθουμε πως λειτουργεί το εγχώριο οικοσύστημα. Επίσης η συμμετοχή στο δίκτυο της  λειτουργεί εκπαιδευτικά για τα στελέχη μας, καθώς μοιράζονται εμπειρίες με στελέχη από άλλες εταιρείες και αρχίζουν να μαθαίνουν και να βλέπουν πράγματα εκτός της καθημερινότητάς τους».

Δείτε το βίντεο με τα highlights της τοποθέτησής του:

*Για να δείτε όλο το session, κάντε apply στο Fortune Greece Network!