Fortune Greece Network: Η συμβολή της ψηφιοποίησης στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε τα δεδομένα ως το "νέο πετρέλαιο".

Οι μεγάλες ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες τέθηκαν στο μικροσκόπιο του πάνελ “The Hellenic Digital Economy 2.0: Fresh Approaches for the Future“, στο οποίο συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εύη Μπουκώρου Γεωργούδα, CEO, Junior Partner, Generation Y, με συντονίστρια την Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece.

Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, εστιάζοντας στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ξεκινώντας με ένα νομοσχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους που έχει κατατεθεί στη Βουλή και που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά το digital service act, δηλαδή το πώς διαχειριζόμαστε το διαδίκτυο, τις λειτουργίες του, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, ενώ το δεύτερο μέρος εστιάζει στις καινούργιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός ανέφερε δε ότι πολύ σημαντικές είναι οι επενδύσεις που έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και οι ψηφιοποιήσεις που θα βοηθήσουν το έργο της δικαιοσύνης, της υγείας και του κτηματολογίου. Τόνισε ακόμα, πως στην Ελλάδα είμαστε από τους πιο αργούς της Ευρώπης στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και πρέπει να επιταχύνουμε. Επιπλέον, στάθηκε στο ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ταχύτητες των σταθερών δικτύων.

Όσον αφορά τα δεδομένα, ο κ. Παπαστεργίου τα χαρακτήρισε ως το “νέο πετρέλαιο”, “το νέος πλούτος” και είπε πως η αναβάθμιση των data centers είναι ζωτική για το οικοσύστημα που δημιουργείται γύρω από τη νέα ψηφιακή Ελλάδα.

Η κ. Εύη Μπουκώρου Γεωργούδα από την πλευρά της, μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από τη νέα της θέση ως CEO και Junior Partner της Generation Y. Στόχοι της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι ενισχυθεί η θέση της με έμφαση στη Νοτιανατολική Ευρώπη, κάνοντας άνοιγμα σε νέες αγορές, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στους πελάτες της και αξιολογώντας προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντάς την προσβάσιμη σε μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων.

Η κ. Μπουκώρου Γεωργούδα έφερε στο προσκήνιο τις επενδύσεις στο κομμάτι της καινοτομίας, της τεχνολογίας και στην ψηφιακή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε το ελληνικό επιχειρείν να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.

Όσο αφορά τα μελλοντικά trends, στάθηκε στην επέκταση του generative AI δύναμη και ασφάλεια των δεδομένων. Όπως δήλωσε, οι επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν ούτε το 56% των δεδομένων που συγκεντρώνουν, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι σαφώς πολύ μικρότερο, αφού υπάρχει κατακερματισμός των πληροφοριών σε διαφορετικές πλατφόρμες. Αποκάλυψε επίσης πως η Generation Y θα λανσάρει ένα νέο εσωτερικό project, δημιουργώντας data fabric για τους πελάτες της, δηλαδή ένα νέο μηχανισμό όπου ομογενοποιούνται δεδομένα για τον εκάστοτε πελάτη, τα οποία θα μπορούν να προβλέψουν συμπεριφορές χρηστών, φέρνοντας κάτι πολύ νέο στην αγορά.

*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions